19
Mayıs
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Dayanıklı buğday türü aranıyor

Bitlis'in Ahlat İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından, bölgeye uyumlu, verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı buğday çeşidinin tespit edilmesi amacıyla deneme üretimine başlandı.

Ahlat ilçesinde yetişen yerli 'karakılçık' buğdayına alternatif olarak kıraç koşullarda Trakya bölgesinin 3 çeşit buğdayının deneme ekimleri yapıldı. İlçe Tarım Müdürü Nazif Koca ve teknik personel mahsulün son durumunu görmek amacıyla ekim alanlarında incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemelerin ardından, başak yapısının düzgün, hastalıksız, verimin de iyi olduğunu gözlemlediklerini anlatan Koca, "Yaklaşık 2'şer dekar alanlarda 3 adet deneme parselleri oluşturduk. Hasada belli bir süremiz var. Yaklaşık 10 ila 15 gün sonra hasat yapacağız. Bu yılki gerçek sonuçları hasat döneminde elde edeceğiz. Amacımız burada da kıraç koşullarda karakılçık ve besoztaja-1 buğday çeşidine alternatif olarak Trakya bölgesinin Pehlivan, Gelibolu ve Kate A-1 buğday çeşitlerinin denemesini yapıp üretimini sağlamaktır. Ahlat topraklarında ilk kez verim yönü yüksek, kurak ve soğuğa karşı dayanıklı buğday çeşitlerinin deneme ekimini yaptık. Buğday türlerinin hali hazır durumda hasat olgunluğuna gelmek üzere olduklarını, kıştan zarar görmediklerini ve herhangi bir hastalık belirtisinin olmadığını gözlemledik. Başak tutan buğday taneleri umut verdi. Gelecek yıllarda ürünlerin deneme ekimi yeniden yapılacak" dedi.

Ahlat tarım alanlarının büyük bir kısmında kuru tarım yapıldığını, ağırlıklı ürün olarak buğday yetiştiriciliğinin revaçta olduğunu vurgulayan Koca, açıklamasını şöyle sürdürdü: "İlçemizde genel olarak yerli buğday çeşitlerinden olan karakılçık ve kısmen de besoztaja-1 buğdayı yetiştirilmektedir. Ancak yerli buğdayımızın veriminin düşük olması, besoztaja-1 buğdayının ise kuraklığa karşı dayanıksız ve tir usulü ekim sistemine uygun olmaması nedeniyle besoztaja-1 buğdayında sorunlar yaşandığı görülmektedir. Bu nedenle Van Gölü'nün kıyısında bulunan ve kısmen gölün ılımanlaştırma etkisinde kalan ilçemizde; verim yönü yüksek olan, kurağa ve soğuğa karşı dayanıklı çeşitleri denedik. Şu an üründe hiçbir hastalık gözükmüyor. Çok güzel ve temiz. Bu yıl yağışlı geçmesine rağmen mantar hastalıkları gözlenmiyor. Hasattan sonra genel olarak verim durumlarına bakıp gelecek üretim sezonunda daha geniş alanlarda ekim yapılacak. Verim durumlarına bakılarak, çiftçilerimize söz konusu buğdaylardan en uygun olan veya olanları ekmeleri yönünde tavsiyelerde bulunacağız."
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 12:55:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
imren baran IP: 78.163.206.xxx Tarih : 27.07.2009 16:57:56

ziraat mühendisiyim.meslek hayatımı 25 yılı buğday çeşitlerinin adaptasyon çalışmaları ile geçti.orta anadolu ,trakya yöresinde bezostaya çeşidine alternatif ukrayna çeşitleri çok iyi sonuçlar veriyor tavsiye ediyorum