28
Mayıs
2024
Salı
AHLAT - BİTLİS

Dünyaca ünlü bastonlar 20 lira

Bitlis'in Ahlat ilçesinde üretilen dünyaca ünlü bastonlarının Ahlat Kültür Haftası etkinlikleri çerçevesinde 20 TL'den satışa sunulacağı belirtildi.


Yaklaşık 2 bin 700 yıllık bir el sanatı geleneğinin günümüzde yaşatılması için büyük çaba sarf eden Ahlat baston ustaları, ağaç ve kemiğe desen vererek günümüzde de bu geleneği yaşatmaya çalışıyor. Baston ustaları geleneksel el sanatlarını yaşatmaya çalışırken de ekonomik şartlarında kendilerini zorladığını ifade ediyor.


Ahlat baston ustalarından Refai Gökbulak, bu yıl ilçede 19'ncusu düzenlenecek olan Ahlat Kültür Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde 'Her eve bir Ahlat bastonu' kampanyası başlattıklarını ve 2 bin 700 yıllık el sanatı geleneğinin evleri süslemesini istediklerini belirtti. Kaliteden ödün vermeden maliyetine satış yapacaklarını ifade eden Gökbulak, "Bastonları 20 TL'den satışa sunmakta ki amacımız, asırlık el sanatımız olan bastonların her evde bir tane olmasına zemin hazırlamaktır" dedi.
Ahlat bastonları genellikle ceviz ağacı, manda ve koç boynuzu kullanarak yapıldığını anlatan Gökbulak, “Ahlat bastonlarında el işçiliğine dayalı bir iştir. El emeği göz nuru ile işlenen bastonlara her türlü figür işlenebiliyor. Sanatın ağaç ve kemiğe işlendiği Ahlat bastonları, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de rağbet görüyor. Sabır ve sanatın kullanıldığı Ahlat bastonları her ne kadar dayanak olarak kullanılmakta ise de zarafeti temsil eder. Bu yıl 22-25 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Ahlat Kültür Haftası' etkinlikleri çerçevesinde 20 TL'den satışa sunacağımız bastonlara çevre il ve ilçelerden de yoğun ilgi olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 12:48:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?