20
Mayıs
2024
Pazertesi
AHLAT - BİTLİS

Hayvanlar karda otluyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yeterince yem stoku edinemeyen besiciler, çareyi hayvanlarını kar üzerinde otlatmakta buldu. 

Bu yıl kuraklıktan ötürü yeterince yem stoku bulunmayan hayvan besicileri şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Besiciler ise çareyi hayvanlarını yağan kara rağmen, kaya diplerinde, dere kenarlarında, çalılıklarda ve uzun bitki örtüsünün bulunduğu yerlerde otlatmakta buldu. Hayvan sahipleri kar yağışının gecikmesi veya fazla kar yağması için dua ediyor. Çünkü kar bitki örtüsünü kapatırsa artık hayvanlar dışarıda otlayamayacak. 

İlçenin Çatalağzı Köyü'nde küçükbaş hayvan besleyen Sabahattin Özbek (70), bu yıl yaşadıkları kuraklık nedeniyle yeterli yem stoku yapamadıklarını, bundan dolayı hayvanlarını kar üzerinde otlatmaya başladıklarını söyledi. 

Amaçlarının olabildiğince yem stoklarına dokunmadan doğal ortamdan yararlanmak olduğunu belirten Özbek "Bu yıl kuraklıktan en çok yöremiz etkilendi. Yeterince ot ve yem bitkilerini stoklayamadık. Elimizdeki yemler ise bu kışta bizlere yetmeyecek kadar az. Bir kilo saman 50 Ykrş'den satılıyor. Ya hayvanlarımızı keserek elden çıkaracağız, ya da açlıktan telef olmalarına göz yumacağız. Gönlümüz buna razı olmadığından hayvanlarımızı kış yaylasına çıkartıyoruz. Çünkü hayvan yemlerimiz yeterli değil. Bu nedenle hayvanlarımız kardan yüksek olan kuru otları yiyor. Geven, kuru ot, yavşan, çalı türü yüksek bitkiler hayvanlarımız için vazgeçilmez yem türleridir. Ama bunların besleyici özelliği yok, doyurucu özelliği var. Buna rağmen hayvanlarımız kar yaylasında otluyor. Yüzlerce küçükbaş hayvan yaz aylarında olduğu gibi kış ayında da meraya bırakıldı. En az 7 ay kar altıda kaldığımızı düşünecek olursak, hayvanlarımızın dışarıda bir gün bile yemlenmeleri bizim için çok önemli. Bu konuda devlet tarafından mutlaka bize destek verilmeli. Hayvancılık bölgemiz için önemli bir geçim kaynağıdır. Bu bağlamda bizlere mutlaka yem bitkisi yardımı yapılmalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 12:48:25
Güncelleme :22 Aralık 2008 Pazartesi 15:31:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?