18
Mayıs
2024
Cumartesi
AHLAT - BİTLİS

Kamu binalarına Ahlat taşı zorunluluğu

Ahlat Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, ilçede yeni yapılacak kamu kurum ve kuruluşlara ait binalarda Ahlat taşı kullanma şartı getirdiklerini belirterek, "Böylece ilçenin tarihi dokuya uyumunu da sağlanacaktır" dedi.

Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, yöresel özellikleri ön plana çıkarmak için Belediye Meclisi kararı ile böyle bir karar aldıklarını söyledi. Önceleri bayındırlık birim fiyatlarına dahil edilmeyen Ahlat taşının resmi yapılarda kullanılamadığına değinen Gülmez, "Geçen yıl bayındırlık birim fiyatlarına dahil edilen Ahlat taşı, bundan böyle resmi kurum binalarının yapımında da kullanılabilinecek. Ahlat taşının estetik ve mimari özelliği ile de yapılar ayrı bir anlam kazanacak. Isı yalıtımı ve sağlam yapı özelliğiyle de Ahlat taşı, zaten bölgenin vazgeçilmez bir yapı malzemesiydi. Yeni inşa edilecek yapılarda kullanması durumunda, dış malzeme maddeleri daha ekonomik ve uzun ömürlü olacak. Mimari ve estetik özelliği bakımından ilçenin tarihi dokusuna uygun olması açısından, kamu binalarında Ahlat taşı kullanmayanlara yapı izni vermeyeceğiz. Vatandaşlara da böyle bir zorunluluk olmamasına rağmen binalarında Ahlat taşı kullanmalarını öneriyoruz. Ahlat taşının sağlam, sağlıklı ve güvenilir yapı malzemesi olduğu tarihten günümüze kadar ayakta kalan tarihi Ahlat evlerinin ve kümbetlerinin var oluşunun ispatıdır" dedi.

Öte yandan, 2005 yılı bayındırlık birim fiyatlarında kırmızı ve siyah renkli Ahlat taşının metre karesi 12 ile 15 YTL, beyaz renkli Ahlat taşının ise metrekaresi 35 ile 45 YTL olduğu bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 13:56:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?