22
Mayıs
2024
Çarşamba
AHLAT - BİTLİS

Kış ayında örnek bahçe çalışmaları

Ahlat İlçesi'nde alternatif tarım uygulamasına geçilmesi için örnek bahçe uygulamasının başlayacağı bildirildi. 

Ahlat Zirat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, ilkbahar aylarında başlayacak uygulama için kış aylarından çalışmalara başlandığını belirtti. Demirden, öncelikle ilçedeki bahçelerin belirli periyotlarla gezildiğini ve bu konuda eğitim çalışmalarının yapıldığını hatırlattı. 

Tahtı Süleyman Mahallesi'nde Mustafa Kurtoğlu'na ait 6 dönümlük arazinin örnek bahçe uygulaması için belirlendiğini belirten Demirden, örnek bahçede bodur elma, kiraz, çilek, ve armut yetiştireceklerini, bunun yanı sıra bamya, bezelye, karnabahar ve pırasa gibi yöremizde ekilmeyen sebzelerde ekilerek alternatif sebze yetiştiriciliğinin de yapılacağını söyledi. 

AHZO Başkanı Demirden, bilimsel tarımın artık günümüz şartlarında kaçınılmaz olduğunu belirterek, görselliğe de önem verecekleri ifade etti. 

Demirden, "AHZO tarafından örnek bahçe uygulaması ile bahçelere estetikte kazandırılacak. Bahçede önce budama işleri yapılacak. Gereksiz ve fazla ağaçlar temizlenecek. Genel bir bakım yapılarak hastalıklarla mücadele edilecek. Burada çok yaygın olduğundan mantar hastalıkla mücadele edilecek, fide yetiştiriciliği yapılacak. Bamya, bezelye, karnabahar ve pırasa gibi yöremizde az ekilen veya hiç ekilmeyen sebzeler ekilerek alternatif sebze yetiştiriciliği yapılacak. Çiftçimiz buradan ne kadar ürün elde edip, ne kadar para kazanacağını bilecek. Ahlat'ta sadece ev üretimi için yetiştirilen sebze ve meyvelerin ticari olarak da yetiştirilebileceği örnek bahçe uygulamasına geçilecek. Böylece bahçe tasarımı, çiçekleri, iç mekanı, süs bitkileri ve ekimi bakım ve yetiştirme teknikleri ile örnek bir uygulama olacak. Gıda ve ziraat mühendislerimiz ile birlikte örnek bahçeleri Bitlis il ve ilçelerinde yaygınlaştıracağız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2007 Cuma 15:34:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat kara IP: 88.238.49.xxx Tarih : 23.02.2007 19:08:29
guzel ama çok bakımsız,