26
Mayıs
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Kriz onları korkutmadı

DOĞULU KADINLAR EKONOMİK ÖZGÜRLÜK PEŞİNDE

Bitlis'in Ahlat ilçesinde kadınlar, ekonomik krize inat yastık altındaki altınlarını satarak iş kurdu.

İlçenin İkikubbe Mahallesi'nde bir araya gelerek ekonomik özgürlüklerini elde etmek isteyen kadınlar, ziynet eşyalarını satarak aldıkları dikiş makineleri ile çeyizlik, nevresim, mutfak takımı, kanaviçe, çocuk takımları, masa örtüsü dikiyor. Yörede yeni yeni tanınmaya başladıklarını, işlerini severek yaptıklarını ve çok mutlu olduklarını anlatan 5 çocuk annesi Yurdanur Balcı, önceleri evlerinde ufak tefek el işleri yaptıklarını belirterek, "Bazen de komşularımızın çeyizliklerine yardım ediyorduk.

Ardından bu işlere talep olunca bahçemizdeki kulübeyi bu işleri yapmak için ayırdık. Mahalleli kadınlar bir araya gelerek altınlarımızı sattık, biraz da borçlanarak kendimize makine, iplik, kumaş gibi malzemeler aldık. Yaptığımız işi bilerek ve severek yapıyoruz. Dikiş makinesinde ve elde yapılacak her türlü işi yapıyoruz. Ayrıca çalışırken evdeki işlerimizi de asla ihmal etmiyoruz" dedi.

İki çocuk annesi Nazime Kırmacı, ellerinden gelen işin en iyisini yaptıklarını anlatarak, "Yaptığımız işler herkes tarafından beğeniliyor. Doğuda bu işi ilk yapan bayanlardanız. Yöre, bayanların çalışmasına pek alışık değildir. Oysa ki bizlerin çalıştığını, ürettiğini, ekonomiye katkı sunduğumuzu artık herkes görüyor. Doğulu bayanlara örnek olduğumuza inanıyoruz. Bir köşede oturan değil, üreten bayanlar olmak için çabalıyoruz. Akşama kadar evde boş oturan bayanlardan olmak istemiyoruz. Çalışmak istiyoruz. Evimize katkımız olsun istiyoruz. Çalışmayı ev işinden daha rahat ve güzel buluyoruz. Çalışmayı seviyoruz. Biz imkanlarımızla bir yere kadar geldik. İşlerimizin ilerlemesi için büyüklerimizin de bizlere destek vermesini istiyoruz. Çünkü imkanlarımızla ancak bir noktaya kadar gidebiliyoruz. Bol ürün ve çeşitlerimi artırmamız için yetkililerden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Türkan Nergiz ise, yörede genellikle erkeklerin çalıştığını, bayanların çalışma imkanının ise çok az olduğunu anlatarak, "Kısıtlı imkanlarımıza bizler de çalışarak eve destek olma peşindeyiz. Hep erkeklerimizden maddiyat beklerken, şimdi kendi kazancımızı eşlerimiz ve çocuklarımızla paylaşıyoruz. Fakat kısıtlı imkanlarımızla ancak yürüyoruz. Doğuda bizim gibi çalışan, üreten bayanların devlet tarafından desteklenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

DOĞULU KADINLAR EKONOMİK ÖZGÜRLÜK PEŞİNDE
DOĞULU KADINLAR EKONOMİK ÖZGÜRLÜK PEŞİNDE
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2009 Cuma 15:00:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?