18
Mayıs
2024
Cumartesi
AHLAT - BİTLİS

Kümbetlere büyük ilgi

KÜMBETLERE BÜYÜK İLGİ

Kümbetler diyarı olarak ta bilinen Bitlis'in Ahlat ilçesindeki kümbetlere yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.

Van Gölü'nün kıyısında bulunan Ahlat ilçesinde tarihi ve doğal güzellikler her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgisini daha çok çekmeye başladı. Havaların ısınması ile birlikte tarihi yerleri ziyarete gelenlerin sayısında artış meydana geldi. Hafta sonu tatilini değerlendirmek ve tarihi yerleri gezmek üzere çevre il ve ilçelerden Ahlat'a gelenler, gördükleri güzellikler karşısında etkilendiklerini söylediler. Selçuklu Mezarlığı, kümbet, Osmanlı Kalesi, hanlar, hamamlar gibi tarihi yapıları inceleyen ziyaretçiler, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden Ahlat'ı gezmelerinim çok faydalı olduğunu söylediler.

AHLAT KÜMBETLERİ

Mimarisi ve taş bezemeleriyle ünlü Ahlat kümbetlerinin şekil olarak Orta Asya Türk Çadırı'nı andırıyor. Ahlat'ta çoğu 13. yüzyıldan kalma 14 kümbetin günümüze kadar geldiği belirtiliyor. Selçuklu mimarisinin en seçkin örnekleri olan ve 'kümbet' adı verilen anıt mezarlar, tarihten günümüze yansıyan görkemli yapılardır. Bunlardan Ulu Kümbet, Hüseyin Timur, Buğatay Aka, Hasan Padişah, Erzan Hatun, Emir Bayındır ve Keşiş kümbetleri önemli eserlerden birkaç tanesidir. Ahlat kümbetleri genel olarak 2 katlı olup alt kat üstü örtülmüş mezar odası, üst kat ise dua ve ibadet odası olarak düzenlenmiştir.

KÜMBETLERE BÜYÜK İLGİ
KÜMBETLERE BÜYÜK İLGİ
İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2010 Pazar 11:48:00
Güncelleme :25 Nisan 2010 Pazar 12:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?