20
Mayıs
2024
Pazertesi
AHLAT - BİTLİS

Kümbetlerin tanıtımı kadınlardan

Bitlis'in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Kadınını Bilinçlendirme Geliştirme Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AHKAD) üyeleri ilçede bulunan kümbetlerin tanıtımını üstlendi.


Türk tarihinde çok önemli olan ve Horasan'dan Anadolu'ya kadar Türklerin yayılma yolları üzerinde rastlanan kümbetlerin gereken ilgiyi görmemesi Ahlatlı bayanları hareketlendirdi. AHKAD Başkanı Semra Çeker ve dernek üyeleri, ilçede hali hazırda bulunan kümbetlerin tanıtımını üstlendiklerini söyledi.

Kadınların neye al attıysa sonunda güzellik olur diyen Çeker, "Biz Ahlatlı kadınlar olarak buradaki kümbetlere el atmayı düşündük. Bu yönde bir takım tanıtım faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Ahlat'ta yüzlerce kümbetin olduğundan bahseder. Kümbetler diyarı olarak da bilinen Ahlat'ta sadece 14 kümbeti görmemiz mümkün. Kümbetlerimiz bakımsız olduğu kadar ilgisizde kalmış. Amacımız Ahlatlı kadınlar olarak sesimizi yetkililere duyurmaktır. Bu bağlamda ilk olarak Karakoyunlu Emir Ali'nin kızı Erzen Hatun için 1396 yılında yaptırdığı kümbetten başladık. Çünkü bu kümbet atalarımızın bayanlara duyduğu saygının ispatıdır. Biz de tanıtım kampanyamıza bu kümbetten başladık. Bu kümbetlerin korunup tanıtılması için devlet büyüklerimize mektuplar yazacağız. Belirli aralıklarla her kümbetin önünde basın açıklaması yaparak kamuoyunun buraya dikkatini çekmeye çalışacağız. Kümbetlerin tanıtım materyalleri hazırlayıp dağıtacağız" dedi.


AHKAD üyesi bayanlar ise, tarihi yapıların sadece bağlı bulundukları il ve ilçeye ait olmadıkları belirttiler. Tarihi eserlerin tüm toplumun ortak mirası olduğunu anlatan bayanlar "Kümbetler bakımsız ve ilgisiz kaldığı için biz bayanlar olarak konuya el atmak istedik. Gelen yerli ve yabancı turistlerin gördükleri şeylerden haz almalarını istiyoruz. Bu yönde bir çalışma yapılması ortak mirasın kurtulması anlamına gelir. İstanbul'un nasıl bir tarihi varsa Ahlat'ın tarihide de aynı anlamda var" şeklinde konuştular.


İlçenin Erkizan Mahallesi'nde bulunan Erzen hatun Kümbeti, Şeyh Necmettin Türbesi ile aynı mezarlığın içerisindedir. 1396-1397 yılları arasında ölen Emir Ali'nin kızı Erzen Hatun için yapılmıştır. İnce ve zarif süslemeleriyle dikkat çeker. Ahlat kümbetleri arasında süslemeleri ile en göz alıcı olanı ve en süslüsüdür. Ahlat taş işlemeciliğinin en seçkin eserlerindendir. İçten kubbe, dıştan iki kademeli örtü sistemi ile konik bir külahla örtülüdür. İki katlıdır. Mezar odası çapraz tonozla örtülmüştür. Kare kaideli köşelerin pahlanmasına dayanarak onikigen gövde üzerine kurulmuştur. Ahlat kümbetlerinde bu kadar çok zengin motifin bir arada bulunduğu başka bir eser yoktur.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 13:20:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?