19
Mayıs
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Maket ustaları boş durmuyor

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki ahşap ustaları kümbet maketlerinin ardından gemi maketi yapmaya da yöneldi.


Turizmden yeterli gelir elde edemediklerini düşünen Ahlatlı maket ustaları önce kümbet maketi ardından da gemi maketi yapmaya başladı. Büyük ilgi gören kümbet maketçiliğini farklı alanlarda geliştirmek istediğini belirten ahşap ustalarından Servet Özyurt, bu çalışmaya 2 yıl önce bir dergide gördüğü gemi maketi ile başladığını anlattı. Bir ahşap ustası olarak bu maketten çok etkilendiğini söyleyen Özyurt "O günden bu yana gemi maketi yapmaya başladım. Bu iş sabır ve sevgi gerektiriyor. Sabır olmadan bu iş zaten yapılmaz. İki aylık sabır ve emek sonucunda el işiyle yapılmış bir maketi ancak ortaya çıkarabiliyoruz" dedi.


Severek yaptığı gemi maketçiliğini evinin bodrum katında sürdürdüğünü anlatan Özyurt, yaptığı işin hem zor hem de aşırı özen istediğini belirterek "Maketlerde genelde ayous, maun, ceviz ve gürgen ağacı kullanıyorum. İlçede bu malzemeler bulunmadığından Ankara'dan getiriyorum. Gemi maketi diğer maketlerden daha zor ve daha çok uğraş istiyor. Yapılacak maketin önce bir planının olması gerekiyor. Ardından plandaki yapım bilgilerine göre parçaları şablondan keserek çıkarmak gerekiyor.

Mesela; bir uçak maketi yaparken öncelikle koltuk, ön ve yan paneller ve pilot köşkü zemini gibi parçalar birbirine monte edilerek kokpit oluşturulur. Montajı yapılan küçük parçaların zımparalama, dolgu, boyama gibi işlemlerle başlanır. Daha sonra, montajı yapılan küçük parçalar bir araya getirilerek model oluşturulur. Oluşan model elde edilen bilgiler doğrultusunda gerçeğine uygun olarak boyanır. Materyaller yapıştırılır veya gövde işaretleri boyanarak yapılır. Son detaylar eklenerek model bitirilir"
Ahlatlı ahşap ustası Servet Özyurt, gemi maketlerini sadece özel siparişler üzerine yaptığını da sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 11:31:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?