20
Mayıs
2024
Pazertesi
AHLAT - BİTLİS

Pancar ve fasulye tarlada kaldı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bu yıl erken meydana gelen don ve kar sonrasında patates, şeker pancarı ve kuru fasulye üreticilerinin ürünlerini toplayamadığı belirtilerek hasar tespit çalışmalarının başladığı bildirildi.

Ahlat İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, Ahlat ilçesinin büyük gelir kaynağı olan patates, şeker pancarı ve kuru fasulye gibi tarım ürünlerinin büyük bir kısmının, hasat dönemine denk gelen sonbahar erken donların yaşanması dolayısıyla hasat edilemeyerek tarlada kaldığını belirtti.

Keskin, Ahlat çiftçilerinin mağduriyetlerini İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yazılı ve sözlü olarak bildirdiklerini ifade etti.

Keskin, üreticilerin mağdur olmaması için afet ihbar formunu Bakanlığa gönderdiklerini ifade ederek, "İlçe Hasar Tespit Komisyonunu oluşturarak ilk toplantıyı yaptık. Hasar tespit çalışmalarını yapmak üzere İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü, T.C Ziraat Bankası ve Ahlat Ziraat Odası'ndan 2'şer elemanın katılımıyla 2 alt komisyonu oluşturulduk. Çalışma takvimi hazırlanarak muhtarlara tebliğ edildi ve çalışma takvimine göre hasar tespit çalışmalarına başladık. Ahlat'a bu yıl 21 bin 527 dekar alanda patates dikimi, 20 bin 825 dekar alanda şekerpancarı ve 375 dekar alanda kuru fasulye ekim alanları toplamının yüzde 15'i hasat edilmiştir. Geriye kalan alanlarının yüzde 85'i hasat edilmemiştir. Üretim yapan toplam 849 Ahlat çiftçisinin dondan ve aşırı yağışlardan etkilendi. İlçe Hasar Tespit Komisyonu oluşturularak bu konuda hasar tespit çalışmalarımıza başladık ve çok kısa sürede hasar tespitlerini bitirmeye çalışacağız" açıklamasını yaptı.

Keskin, yapılan ön hasar tespit çalışmaları 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun'a dayanarak hasar tespit cetvelleri oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2011 Cuma 15:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?