20
Mayıs
2024
Pazertesi
AHLAT - BİTLİS

Patates yüzleri güldürecek

Türkiye'nin patates ambarları arasında sayılan Ahlat'ta yaklaşık 150 bin ton patates üretimi beklenirken, bu yıl yaklaşık yüzde 70 oranında bir artışın sağlanacağını belirtildi.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde sertifikalı patates tohumu üretimine başlanırken, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek de üretimin yapıldığı tarlalarda incelemede bulundu.

Sertifikalı patates tohumlarının sağlıklı ve kaliteli olduğunu belirten Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat patatesinin hastalıkları yönünden arı bir bölge olduğunu belirterek, "Patates tarlasını gezdik. Tarla çok güzel, verimi ise çok kaliteli gördük. Örnek çiftçimiz burada sertifikalı patates tohumu üretimi yapıyor. Burada sertifikalı tohum üretimi için ekme alanları yaptı ve burada büyük bir üretim yapacak. Bu tohumlukları öncelikle Ahlat'taki çiftçimize satacak, daha sonra da yurt içindeki diğer üreticilere. Ahlat patates hastalıkları yönünden arı bir bölge. Hastalıklı patates tohumlarının buraya gelmemesi için gerekli tedbirleri alacağız. İlçede tohum üretimi yapıldığı için dışarıdan tohum gelmeyecek. Sertifikalı tohum üretimi ve örnek çiftçimizin de katkılarıyla ilçemiz patates hastalıklarından arı olma özeliğini sürdürecek. Hastalık olduğu zaman ilçemizde patates verimi düşüyor. Bu nedenle çiftçilerimiz büyük bir gelir kaybına uğruyor. Ahlat patates yönünden hastalıktan arı bir bölge ve diğer bölgelerdeki hastalıklı tohumların buraya gelmemesi için gerekli tedbir alındı. Bu tohumu burada üretilmesinde onların buraya gelmesine engel olacak, dolayısıyla Ahlat'ta bu sertifikalı tohum üretilmesi vesilesiyle hastalıktan ari bir bölge durumunu sürdürecektir" dedi.

2011 YILI İÇİN ORTALAMA 150 BİN TON VERİM BEKLENİYOR

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ise, Ahlat'ın tarımsal potansiyeli bakımından Bitlis'te önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, tarımsal üretimde en önde olan ilçelerden olduğunu söyledi.

Geçen yıl 3 bin 300 civarında olan sertifikalı tohumun, bugün sadece Ahlat'ta 6 bin tona ulaştığını vurgulayan Korkmaz, "Bu bitkisel öğretimde patates ve şeker pancarının yanı sıra yine bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan yüzde kırk hibe destekli hayvancılık projeleri, makine ekipman desteği, faiz indirimli yatırım ve işletme kredileri sayesinde hayvancılık sektöründe de çok ciddi yatırımlar olmuştur. Hatta Ahlat ilçemiz bu bölgede en fazla hayvancılık kredisi kullanan ilçelerimiz arasında en önde gelmektedir. Ahlat ilçemizde 2010 yılı tarımsal verilere göre seksen bin ton civarında bir patates, 2011 yılı için biz bunu ortalama 130 veya 150 bin ton civarında bir verim beklemekteyiz. Geçen seneye göre yüzde 70'e varan bir üretim artışı var. Ortalama yüz 150 bin ton bugün 40 kuruştan dahi ilçeye 70 milyon civarında doğrudan bir üretimde kaynak aktarması anlamına gelir. Çiftçinin eline geçecek para açısından düşünecek olursak, bu da ilçe için sadece patatesi düşündüğünde son derece ciddi bir rakamdır. Ben bu bütün eğitim yayın çalışmalarında tarımsal üretimde emeği geçen kaymakamımız başta olmak üzere ilçe müdürlerine ve personelimize teşekkür ediyorum" diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2011 Cuma 18:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?