Ahlat İlçe Devlet Hastanesi Baştabibi Uz. Dr. Akın İnanmış, Ramazan ayında yapılan beslenme hatalarının ciddi rahatsızlıklara yol açabildiğini, sağlıksız ve dengesiz beslenen kişilerdeyse birçok sağlık problemi görülebildiğini bildirerek vatandaşları uyardı.
Ramazan ayının gelmesiyle alışılan yemek yeme düzeninin değiştiğini ifade eden Uz. Dr. İnanmış, üç ya da dört olan öğün sayısının iki veya bire düştüğünü söyledi. Oruç tutanlardan iftar ve sahurda tüketilen gıdalara dikkat edilmesini öneren Dr. İnanmış, ağır ve yağlı gıdaların yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı beslenebilmesi önerisinde bulundu. Dr. İnanmış, "12-13 saatlik bir açlıktan sonra dinlendirmiş olduğumuz sindirim sistemini çok hızlı ve aşırı beslenmeyle riske atabiliriz. Bu da birçok sağlık problemini beraberinde getirebilir. Bunu önlemek için dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. İlk başta iftar çok önemlidir. İftarda birden bire ve çok fazla yemek yiyerek, mideyi doldurmamamız gerekir. Bu nedenle ilk oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı. Sindirime zaman tanıyarak 25-30 dakika sonra da az yağlı, ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran veya cacık gibi yemeklerle devam edilmelidir" dedi.
Kızartmalardan mümkün mertebe kaçınılmasını öneren Uz. Dr. İnanmış, oruç tutanlara ağır hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıları önerdi. Sıvı tüketiminin asla ihmal edilmemesini de ifade eden İnanmış, "Mutlaka yemekle beraber ve yemekten sonra bol su içilmelidir. Ara öğün olarak en iyi alternatifse meyvedir. Kuru yemiş yenilmek istenirse haftada iki, üç kez; dört, beş fındık, iki, üç ceviz tüketmek yeterli olacaktır. Teravih namazından sonra yürüyüş yapmak son derece faydalıdır. Ayrıca, bazılarımız yatmadan hemen önce bir şeyler yemek ve sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içmek gibi yanlışlığa düşmekteyiz. Oysa, bu sağlık açısından son derece zararlıdır. Zira aç kalınan saatin, 18-19 saate çıkması, kan şekerinin düşmesine yol açmaktadır. Metabolizma hızını yavaşlatacağından da yediklerimizin çoğu yağa dönüşecektir. Sahura kalkmayanların Ramazan ayı içinde kilo almasının bir sebebi de budur" şeklinde konuştu.