23
Mayıs
2024
Perşembe
AHLAT - BİTLİS

Rehbersiz kent Ahlat

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde turist rehberi olmadığı için gezi amaçlı gelen yerli ve yabancı turistler rehbersiz geziyor.

Ahlat Tarihi Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, dünyanın en büyük açık hava müzesi konumunda olan ve 'Müze Kent Ahlat' adıyla bilinen ilçede yüzlerce tarihi yapının olduğunu belirtti.

Pirhasanoğlu, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistin akına uğrayan ilçede rehberin olmamasının gelen yerli ve yabancı turistleri olumsuz etkilediği belirtildi. İlçenin varlığının M.Ö. 1500 yılına kadar uzandığını söyleyen Pirhasanoğlu, 12. ve 13. yüzyıllardan kalma Selçuklu Mezarlığı, Nemrut Krater Gölü ve Neolotik çağdan kalma mağaraların bulunduğu ilçede rehberin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

Tarihi varlığı anlatacak kimselerin olmaması nedeniyle gelen turistlerin sadece fotoğraf çekmekle yetindiğini anlatan Pirhasanoğlu, "Turistler gördükleri tarihi mekanlar karşısında adeta şaşırıyorlar. Ancak rehberin olmayışını her zaman kendi rehberleri aracılığıyla bizlere bildiriyorlar. Tarih, inanç ve doğa turizminin birarada yaşandığı ilçemizde rehberin olmamasından dolayı tanıtamıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tür bölgelere mutlaka turist rehberleri göndermelidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2005 Cumartesi 17:02:57
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 11:27:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah Öztürk IP: 85.96.14.xxx Tarih : 19.07.2005 18:07:43
Bu konuya çözüm bulmak basit aslında.nasıl Urfadaki tatile girmiş öğrencilere oranın yetkilileri tarafından eğitim verilip rehber olarak oraya gönderiliyorlar.Ahlattada yekililerimizde tatile girmiş öğrenci kardeşlerimize belli bir eğitim verilip tarihi yerlerimize rehber olarak atana bilirler.Böylece bu kardeşlerimiz hem tatillerini değerlendirirler hemde kendilerine okul harçlıklarını çıkarırlar değil mi?Hemde Ahlat gelen turistlerden par ve şeker vb.şeyler istenipte rahatsız edilmemiş olurlar.