27
Mayıs
2024
Pazertesi
AHLAT - BİTLİS

Sertifikalı tohum üretilecek

Türkiye'nin patates ambarlarından biri olarak bilinen Bitlis'in Ahlat ilçesinde 2009 yılı hedefinin 10 bin ton civarında sertifikalı tohum üretmek olduğu bildirildi.

2003 yılından bu yana patates tohumu ürettiklerini anlatan Mesut Subaşı, Ahlat'ın bakir topraklarında yıllardır ekilen sertifikalı tohumlardan kaliteli ürün elde ettiklerini söyledi. Hollanda ve İsrail'in yanı sıra Türkiye'deki Tekfen firmasının yetiştirdiği anaç tohumlardan alıp sertifikalı patates tohumunu Ahlat'ta yetiştirdiklerini belirten Subaşı, "Başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nden yetiştirdiğimiz sertifikalı patates tohumuna oldukça fazla rağbet var. Beyaz cinsteki Anna ve Alaska adıyla bilinen patates türlerinden de Kars ve Ardahan bölgesine gönderiyoruz. Son yıllarda ise Erzurum bölgesinin de talebi var. İlçemizde ekilen 25 bin ton patatesin yüzde 80 oranındaki tohumunu da biz karşılıyoruz. İlk olarak 2003 yılında sertifikalı tohum üretmeye başladık. İlk yıllarda 200 ila 300 ton topum üretiyorduk. 2008 yılında ise 850 ton sertifikalı tohum üretimi yaptık. 2009 yılındaki hedefimizde ise 10 bin ton civarında tohum üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Sertifikalı tohum üretiminde Bitlis Tarım İl Müdürlüğü'nün kendilerine destek sunduğunu söyleyen Subaş, "İl Tarım Müdürlüğü başta teknik konular olmak üzere her zaman bizim yanımızda oldu. Bu da bizim daha kaliteli, verimli bir ürün almamızda önemli bir vesile oldu. Patates çiftçisi son birkaç yıldır kaliteli tohuma rağbet etti. Ürün kalitesini gördü ondan sonra sertifikalı tohumda diretti. Önceki yıllarda başta Nevşehir olmak üzere ülkemizin birçok yöresinden gelen sertifikasız patates tohumlarını ekerken, dekar başına en fazla 2 ton ürün elde ediliyordu. Şimdi ektiğimiz sertifikalı tohumlarla dekar başına 6 tondan başlayarak 10 tona kadar ürün alabiliyoruz" açıklamasını yaptı.

İlçede patates üreticiliği yapan Mehmet Süleymanoğlu ise önceki yıllarda patates tohumlarını Nevşehir'den aldıklarını belirterek, ektikleri 1 ton tohumdan yaklaşık 2 ton ürün aldıklarını söyledi. Süleymanoğlu, "Aldığımız tohumlarda hastalıkta olabiliyordu. Ama sertifikalı tohuma geçtikten sonra ektiğimiz 1 ton tohumdan 8-9 ton ürün alabiliyoruz. Ama çifti yine de kazanamıyor. Çiftçi gübre parası, söküm parası, işçi parası ve elektrik parası ödediğinden 15 ton ürün de alsa yine zarar ediyor" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mart 2009 Salı 17:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ertan öz IP: 88.249.56.xxx Tarih : 24.03.2009 17:45:31

gercekten dogru biz d.g.d istemiyoruz    ürüne destek versin  cok satan cok  alsın  az  satan az alsın   guzel   degilmi