18
Mayıs
2024
Cumartesi
AHLAT - BİTLİS

Taş ustaları kışa yenik düşüyor

Ahlat"taki binaların vazgeçilmez yapı malzemesi olan ve ilçe ekonomisine önemli katkılar sağlayan ünlü ’Ahlat Taşı’nın kış mevsiminin uzun sürmesi yüzünden yeterince işletilemediği belirtildi.

Nemrut yanardağından püsküren lavların soğuması sonucu oluşan ve bölgedeki yapılarda yaygın olarak kullanılan Ahlat taşına ilginin her geçen gün artmasına karşın, taş işletmecileri mevsim şartları yüzünden yılda sadece 5 ay çalışabildiklerini belirtti.

Ovapınar Beldesi karayolu üzerindeki tesisinde 35 yıldır taşlara şekil vererek ekmeğini kazandığını söyleyen Sedat Nacaroğlu isimli işletmeci, kendisi gibi bir kaç ailenin geçimini bu meslek sayesinde sağlandığını belirtti.

Taş işletmeciliği dışında başka hiç bir geçim kaynağı olmayan ailelerin en fazla kış mevsiminden etkilendiklerini de anlatan Nacaroğlu, "Yani bir sonraki yıla borçlu giriyoruz. Bu da, taşçıların rekabet etmesini ve emeğinin karşılığını almasını engelliyor. İlçede kış mevsiminin uzun sürmesi yüzünden, kapasitemizin üstüne çıkamıyoruz. Kar altında kalan taşları çıkartıp işlememiz de imkansız hale geliyor. Ancak buna rağmen ilçemize özgü Ahlat taşına ilginin her geçen gün artması bizleri sevindirmektedir" dedi.

İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Karhane, Kuruçayır ve Değirmençay mevkiinde bulunan ocaklardan günlük ortalama 600 metrekare çıkartılan Ahlat taşı, kesim makinelerinde şekil almasından sonra, komşu il ve ilçelerde yapıların iç ve dış mimarisinde kullanılıyor.

Mezar taşı ile şömine yapımında da kullanılan kırmızı, kahve, beyaz, siyah renklerdeki Ahlat taşının kullanıldığı yapılar, yaz mevsiminde serin, kış mevsiminde ise sıcak oluyor. Yer altından çıkartıldığından yumuşak dokuyla sahip olan volkanik taşın, hava ile temasa girdiğinde ise sertleşme özelliğine sahip olduğu vurgulandı. Ahlat taşının metrekaresi rengine göre 18-40 YTL arasında alıcı buluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2005 Salı 13:16:29
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 11:09:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?