22
Mayıs
2024
Çarşamba
AHLAT - BİTLİS

Taş ustalarının ekmek kavgası

Bitlis'in Ahlat ilçesinde ilkel yöntemlerle çalışan ustalar, geçimlerini sağlamak için kızgın güneşin bunaltıcı sıcağı altında taş çıkarıyor.

 
Sert ve daha renkli olduğu için kullanılan ve 'Ahlat taşı' olarak isimlendirilen taşları çıkararak ailelerinin geçimini sağlayan ustalar, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Süphan Dağı eteklerinde sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışıyor.

Günde yaklaşık 10 saat çalıştıklarını belirten taş ustalarından Celal Gürgüs, yıllardır bu işi yaparak para kazandığını söyledi. Gürgüs, insan gücüyle çıkarılan taşların bina, camii, minare ve çeşme yapımında kullanıldığını belirterek, "Bu taşlar çok zor şartlar altında çıkarılıyor. İlk önce kayaların önünü temizleyerek çalışabileceğimiz bir alan açıyoruz. Ardından demir ve kalın çivilerle kaya kütlesinde çatlatabileceğimiz damarları tespit ediyoruz. Sonra çivileri oraya çakıyoruz. Uzun demirleri çiviyle iz açtığımız alana yerleştirerek kaya kütlesinin yerinden oynamasını sağlıyoruz. Daha sonra kaya kütlesini parçalara ayırarak yapı için ham hale getiriyoruz. Bundan sonraki işlemler ise, ayrı bir iş ayrı bir taş işçiliği gerektirir. Taş ustaları çıkardıkları malzemeleri kullanılacak yapı için uygun hale getirir" dedi.

 
Çıkardıkları taşları ham halinde tanesini 2 YTL'den sattıklarını belirten Celal Gürgüs, daha sonra taşların işlenmesi için diğer ustalara sevk edildiğini ifade etti. İşlerinin çok zor olduğunu dile getiren Gürgüs, "Her gün sabahın erken saatlerinde kalkar, akşam geç saatlerde evimize gideriz. 25-30 kilogramlık balyozlarla, kalın uzun demir çubuklarla 35 derece sıcaklıkta durmadan taş çıkartmaya çalışıyoruz. Bazen 10 bazen de 20 taş ancak çıkarabiliyoruz. Birde çok sert kayaya rastladık mı, 2 günde bir taş bile çıkartamıyoruz. Kısacası yapacak bir işimiz yok. Alın terimizi ekmeğimiz için akıtıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2007 Pazartesi 11:05:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?