16
Haziran
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Ustayı üzen yıkım

Ahlat'ta kendi elleriyle yaptığı çeşmenin yıkılması taş ustasını üzdü. Ulu Camii inşaat çalışmaları nedeniyle kendi yaptığı çeşmenin yıkılacağını öğrenen Tahsin Kalender (70), alın teri döktüğü eseri başında bir süre yıkım çalışmalarını izledi.

İlçede birçok tarihi eseri onardığını, 37 yıl önce de Selçuklu mimarisine uygun olarak Ahlat taşından yaptığı çeşmenin sökülmesinden son derece etkilendiğini belirten Kalender, hiçbir zaman kendi elleriyle yaptığı eserinin gözleri önünde yıkılacağını düşünmediğini ifade ederek, "Çeşmeden çıkarılan her taş, adeta benim içimden kopan bir parça oluyor. Ölmeden yıkılan eserimi görmek beni son derece üzdü" dedi.

Bu arada Ahlat Erkizan Mahallesi Camii Minare ve Mezarlıklar Yaptırma Derneği Başkanı Kemal Aslan ise, ustanın duygularını iyi anladığını, verilen emeği bir günde silip atmanın kolay bir iş olmadığını belirterek, "Bunun için taşları çok itinayla sökümünü gerçekleştiriyoruz. İlçemizin başka bir yerinde yeni bir çeşmeyi yine Tahsin ustamıza yaptıracağız" diyerek ustanın gönlünü almaya çalıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2005 Çarşamba 14:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?