19
Mayıs
2024
Pazar
AHLAT - BİTLİS

Vali Yılmaz taş yonttu

BİTLİS VALİSİ NURETTİN YILMAZ AHLAT TAŞ USTALARINA ÖZENDİ

Bitlis'in Ahlat ilçesinde incelemelerde bulunan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, dünyaca ünlü Ahlat taş ustalarına özenerek eline aldığı 'Kıran' denilen aletle taşa estetik verip yontmaya çalıştı.

Bitlis Ahlat ilçesinde incelemelerde bulunan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, önce Ahlat Belediyesi tarafından hizmet binası ve etrafında yapılan yeni çevre düzenlemesini inceledi.

Ardından Bitlis İşkur İl Müdürlüğü, Ahlat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün ortak yürüttükleri kursuları ziyaret etti.

Önce Ağaçlandırma ve park düzenlemesi çalışmalarını yerinde gören Vali yılmaz, ardından "Taş İşlemeciliği" kursunu gezdi. Burada taş yontan gençlerle bir süre sohbet eden Vali Yılmaz, gençlere meslek öğrenip öğrenmediklerini sordu. Gençler Vali Yılmaz'a unutulan taş işçiliği ve taş ustalığını yaşatmak için bu kursa geldiklerini belirtirken Vali Yılmaz da, önce taş yontan gençlere bu işin kolay olup olmadığını sordu, ardından da taş aletlerinden kıranı eline alıp taş yontmaya, desen vermeye çalıştı. Gençlerin bakışları arasında taş yontan, taşa estetik kazandırmaya çalışan Vali Yılmaz, taş işçiliğinin zevkli ve uğraş isteyen bir iş olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Ahlat taşı unutulmaz. Binlerce yıllık bir geçmişi var. Biz de buna özen göstererek kamu binalarında da Ahlat taşının kullanılmasına önem vereceğiz. Bu sadece taş değil bizim bir kültürümüz devamı. Kaldı ki görüntü ve estetik olarak ta sağlık açısından da önemli bir taş. Duvara işlendiğinde nefes alan sağlıklı bir malzeme. Kaymakamlık ve belediyeye bir talimat yazarak binalarda Ahlat taşının kullanımına önem verilmesini istedik. Şuana kadar bu hassasiyet gösteriliyor. Bundan sonra da devam edecek. Ahlat'ta bu taştan vazgeçmeyiz. Geçen hafta İtalya'daydık, orayı gördükten sonra Ahlat'ımızın kıymetini daha çok anlıyoruz. Onlarda taşa önem veriyorlar. Avrupa kentleri taşa çok önemli. Hem duvarlarda hem kaldırım ver ana caddeler hep taştı. Ahlat'ta buna özen gösteriyor. İnşallah daha da özen gösterecek. Ahlattaşı ile yapılmayan bina olmayacak Ahlat'ta kamu binaları yapımında da belediye ruhsat verirken buna dikkat edecek."

İş-Kur Bitlis İl Müdürü Alaattin Aslan ise Ahlat'ta yapılan çalışmalar ile gençlerin hem meslek öğrendiklerini hem de para kazandıklarını ifade etti. İlçede açılan 2 kursta toplam 40 kişinin çalıştığını da sözlerine ekledi.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'ın Ahlat gezisine Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Ahlat belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, İşkur Bitlis İl Müdürü Alaattin Aslan katıldı. Vali Yılmaz gezi ve incelemelerini tamamladıktan sonra ilçeden ayrıldı.

BİTLİS VALİSİ NURETTİN YILMAZ AHLAT TAŞ USTALARINA ÖZENDİ
BİTLİS VALİSİ NURETTİN YILMAZ AHLAT TAŞ USTALARINA ÖZENDİ
BİTLİS VALİSİ NURETTİN YILMAZ AHLAT TAŞ USTALARINA ÖZENDİ
BİTLİS VALİSİ NURETTİN YILMAZ AHLAT TAŞ USTALARINA ÖZENDİ
BİTLİS VALİSİ NURETTİN YILMAZ AHLAT TAŞ USTALARINA ÖZENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 15:18:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?