19
Mayıs
2024
Pazar
GÜROYMAK - BİTLİS

Devletle barıştı

Bitlis'in Güroymak ilçesinde harabe bir evde tek başına yaşayan ve verilen yardımları az bulduğu için 3 yıl boyunca devlete küsüp hiçbir yardımı kabul etmeyen Sabahattin Baydan'ı İlçe Kaymakamı Rıfat Altan ziyaret ederek ikna etti. Önce geçmişe yönelik yardımların tümünü nakit para olarak toplu isteyen Baydar, üçüncü görüşmede sıkı bir pazarlık sonunda ikna edildi. 

Güroymak'ın Girne Mahallesi'nde topraklı harabe bir evde tek yaşayan 55 yaşındaki Sabahattin Baydan, İlçe Kaymakamlığı tarafından gönderilen yardımları uzun yıllardır az bulup kabul etmedi. Üç yıldır hiçbir yardımı kabul etmeyen Sabahattin'in bu nedenle devlete küstüğünü, gelecek yardımları almayacağını belirterek Başbakanlığa da bir mektup yazdı. Sabahattin Bardan'ın durumunu öğrenen Kaymakam Rıfat Altan önce ilçe Müftüsü Mustafa Demirbaş görevlendirmiş, tüm uğraşmalarına rağmen ikna olmayan Baydan'ı kendisi de evinde ziyaret etmişti. Bu görüşmeden de sonuç alamayan Kaymakam Altan, vatandaşın devlete küsmesine razı olmayıp bir kez daha İlçe Müftüsü Mustafa Demirbaş, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bulut ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Abdulvahit Toraman ile birlikte bir kez daha Baydan'ın evine gitti. 

Yıkılmak üzere olan evden inceleme yaptıktan sonra Sabahattin Baydan ile adeta pazarlık yapan İlçe Kaymakamı Rıfat Altan, "3 yıldır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen yardımı kabul etmiyor. İlk başta biz, 'Acaba durumu iyi olduğundan mı yardımları geri çeviriyor' diye düşündük. Ancak sonra araştırdık ki durumu çok kötüymüş. Sebebini araştırdık, yardımları az bulduğundan kabul etmiyormuş. Vatandaş özürlü olduğu için çalışmıyor ve yardımları da kabul etmeyince çevreye borçlanmış. İlk olarak ilçe müftümüzü yolladık ve eskiye dönük alamadığı yardımlara karşılık 5 bin YTL nakit para ve yeni bir ev yapılmasını istemiş. Bunlar olursa devlet ile barışacağını belirtmiş. Ardından ben geldim ama uzlaşamadık. Şimdi bir kez daha geldim ve ikna etmeye çalışacağız" dedi. 

Kaymakam Altan, Baydan'a bin 500 YTL nakit para, yakacak ve gıda yardımı ayrıca her ay 100 YTL alış-veriş yapabileceği bir kart teklifi sundu. Baydan ise "Bana gelen yardımlar çok azdı. Bana yetmiyordu. 3 yıl önce gittim 100 YTL para veriyorlardı şimdi de yine aynı. Ben de az bulduğumdan kabul etmiyordum. Bu yüzden Başbakanlığa yazı yazdım" dedi. 

Yapılan bu teklifleri bir şartla kabul edeceğini söyleyen Baydan, "Burası kira ve yıkılmak üzere bana yeni bir ev yaparsanız o zaman barışırım, yoksa olmaz" sözlerine karşılık Kaymakam Altan da, "Evinin bir bölümünü yapan ve maddi durumu olmayanlara malzeme yardımında bulunuyoruz. Ama sıfırdan bir ev yapamayız. Hem burası da sizin değil.
 
Bu nedenle buraya bir şey yapamayız. Size yeni bir ev bulalım kirası ve elektriğini de biz karşılayalım" şeklinde teklif sundu. Sıkı bir pazarlığın ardından Sabahattin Baydan, teklifleri kabul etti ve devlet ile barıştığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 11:51:47
Güncelleme :17 Kasım 2008 Pazartesi 11:53:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
NECİP BAŞAK IP: 85.106.225.xxx Tarih : 6.12.2008 15:32:43

HELAL OLSUN SANA DAYICAN