4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜROYMAK - BİTLİS

Güroymak Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Bitlis İli'ne bağlı ilçe olan Güroymak'ın kuzeybatısında Muş Ovası ile Muş, güneyinde Mutki, kuzeydoğusunda Ahlat İlçesi bulunmaktadır. İlçenin toplam nüfusu 34.544'dür.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yörede yaşayan göçerler tarafından koyun ve keçi yetiştirilmektedir. Düzlük alanlarında buğday ve çavdar yetiştirilmketedir.

İlçenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Burada eski tarihlerde Norşin adı verilen bir yerleşim merkezi bulunduğu, sonrada da bugünkü Güroymak İlçesine dönüştüğü bilinmektedir. Güroymak'ın bulunduğu yöre Urartuların, Perslerin, Makedonyalıların, Seleukosların, Nesatilerin, Mervanilerin, Roma İmparatorluğu'nun, Dilmaçoğlu Beyliği'nin ve Sökmeniler beyliği'nin egemenlikleri altında kalmıştır. Çevresindeki Selçuklu yerleşmesinden ötürü buraya XI.yüzyılda Anadolu Selçuklularının egemen olduğu sanılmaktadır. Nitekim Güroymak'ın yakınındaki Aşağıkolbaşı, Kuştaşı ve Budaklı Köyleri'nde Selçuklu Mezarları ile karşılaşılmıştır. Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Seferi'nden (1514) sonra yöre, Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Rus-Osmanlı Savaşı sırasında bir süre Rus işgalinde kalmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Ahlat'a bağlı bir bucak olan Güroymak 1988 yılında Bitlis İli'ne bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 15:05:52

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR