18
Mayıs
2024
Cumartesi
MUTKİ - BİTLİS

Bu kızlar okumak istiyor

Mutki Yanıkçakır köyündeki ilköğretim okulunun 5. sınıfına giden 14 kız öğrenci, ailelerinin ’Köyün dışındaki bir okula kızlarımızı göndermeyiz’ kararı yüzünden okula devam edememe endişesi taşıyor.

Yazıcık İlköğretim Okulu’ndaki tek dersliğin 90 öğrenciye yetmediğini söyleyen köylüler, ek derslik veya kızların da eğitimlerini devam etmeleri için Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na (YİBO) ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Köy Muhtarı Nafis Yıldırak, çevredeki birkaç köyün ortak kullanılacağı bir yatılı okulun yapılmasının faydalı olacağını belirterek, "Burada 5. sınıfı bitiren kızlar okula gidemiyor. Bazı erkekler ise Mutki veya Bitlis’teki YİBO’lara gönderiliyor. Ama kızlarımızı oralara gönderemeyiz. Bu nedenle ya köyde ek derslik yada yakın bir yerde YİBO yapılsın" dedi.

Ablaları gibi köyde kalmak istemediklerini söyleyen kızlar ise yetkililerin kendilerini yardımcı olmalarını söyledi.

Gelecek sene yıl 6 sınıfa başlamak istediklerini ancak bu konuda çaresiz olduklarını söyleyen 5. sınıf öğrencileri İviye Sevinç ile Milyar Alabalık, "Bu yıl 5. sınıfı bitiriyoruz. Önümüzdeki yıl ne olacak halimiz belli değil. Ailelerimiz bizi başka yerde göndermemekte kararlı. Ablalarımız okul olmaması yüzünden okuyamadılar. Ama biz okumak istiyoruz. Buraya bir derslik yapılırsa okuma şansımızı olur" dediler.

Mutki Milli Eğitim Müdürü Sabri Demir, köyde bir ek derslik yapılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teklifte bulunulduğunu söyledi. Demir, köydeki sağlık evinin ikinci bir derslik yapılması için gerekli yazışmaların tamamlandığını belirterek, "Köydeki atıl durumda olan sağlık evinin bir derslik olarak kullanılması için gerekli yazışmalar bitti. Buraya bir öğretmen gönderip ikinci bir derslik başlatacağız. Köyde 6. sınıf uygulamasına geçemiyoruz. Mayıs ayında yapacağımız toplantı ile buradaki öğrencileri YİBO veya Pansiyonlu İlköğretim Okulu’na (PİYO) yerleştireceğiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2005 Çarşamba 14:54:38
Güncelleme :31 Mayıs 2005 Salı 12:32:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?