20
Mayıs
2024
Pazertesi
MUTKİ - BİTLİS

Doığu'da ilk panel köprü hayata geçiriliyor

Bitlis’in Mutki İlçesi’ndeki 35 köyün bağlantısını sağlayan Ulaş-Yenidoğan panel köprüsü, kış şartlarına rağmen monte edilmeye çalışılıyor. Betonarme yapıldığı taktirde yaklaşık 1.5 trilyon liraya mal olacağı belirtilen köprünün yerine, 130 milyar liraya panel köprü yapılıyor.

Geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen sel felaketi nedeniyle köprüsü yıkılan onlarca köyün ulaşımı, aylardır dere suyu içerisinde sağlanıyordu. Yetkililer, yüksek maliyetli betonarme köprünün, bölgede yapılacak olan Ayşe Hatun Barajı içerisinde kalacağı gerekçesiyle alternatif olarak panel köprü yapılmasına karar verdi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa kullanılacak olan ve 30 bin parçadan oluşan panel köprünün bitirilmesi için, soğuk havaya rağmen montaja devam ediliyor.

Köy Hizmetleri Müdürlüğü, Karayolları ve İl Özel İdare Müdürlüğü’nün ortaklaşa yaptırdığı panel köprünün deprem, sel felaketi ve savaş durumlarında kullanıldığı, köprünün yaklaşık 40 metre uzunluğunda olacağı belirtildi.

Köprünün yapımını yerinde kontrol eden Bitlis Köy Hizmetleri İl Müdürü Yalçın Sözbilici, Bitlis’te denenen köprünün Doğu Bölgesi’nde ilk olduğunu söyledi. Sözbilici, 35 köyün kullanacağı köprüyü bir an evvel bitirmeye çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"8 Mart’ta yaşanan sel felaketinden sonra yıkılan köprünün yerine Karayolları, Köy Hizmetleri Müdürlüğü ve Özel İdare Müdürlüğü’nün ortak girişimleri sonucu panel köprü kullanılmasına karar verildi. Bu köprü önce betonarme köprü olarak düşünülmüş, ancak Ayşe Hatun Barajı sahası içerisinde kaldığı için panel köprü yapılmasına karar verilmiştir. Daha önce Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzurum’da denenen ancak başarılı olunamayan panel köprünün burada kullanılabileceği, yapılan araştırmalardan sonra belirtildi. Yapılan ihalenin ardından panel köprünün parçaları buraya getirilerek montesine başlandı. Yaklaşık 35 köyün yolunu birbirine bağlayan Ulaş-Yenidoğan Köprüsü’nü, hava durumu iyi giderse önümüzdeki hafta bitirmeyi planlıyoruz. Bu köprü eğer betonarme olarak yapılsaydı, yaklaşık 80 metre açıklığında olacak, yaklaşık 1.5 trilyon liraya mal olacaktı ve bu da sağlıklı olmayacaktı. Bu köprü 130 milyar liraya mal edilirken, kullanılan iş makineleri de Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından sağlandı. 30 ton azami geçiş sağlanacak köprü, önümüzdeki hafta açılacak."

Soğuk havaya ve tüm olumsuz şartlara rağmen çalışmalarını aksatmayan işçiler, köprüyü günde 3 metre sürükleyerek karşı tarafa doğru monte etmeye çalışıyorlar.

BİTLİS (İHA) -
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 10:31:14
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 10:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?