20
Mayıs
2024
Pazertesi
MUTKİ - BİTLİS

Su kabağından kepçe

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Kovanlı köyündeki bayanlar, mutfaklarında yoğun olarak tas ve kepçe yerine tarlada yetiştirilen su kabağını kullanıyorlar.

5 Kasım 2007


Günümüzde genellikle süs eşyası olarak satılan su kabağını asırlar öncesinde olduğu gibi mutfaklarında, günlük ev işlerinde kullanan köylü bayanlar, kabağın yıllardır vazgeçemedikleri en büyük yardımcıları olduğunu söylediler. Tarlada yetiştirdikleri su kabağını soğuk sıcak su işlerinde kullandıklarını ifade eden bayanlar, "Çeşmede, sıcak su da, bulaşık yıkamada ve özellikle banyoda bu kabağı kullanırız. Annelerimizden böyle gördük, biz de böyle devam ediyoruz ve çocuklarımız da bunu sürdürür. Köyde tüm bayanlar bunu kullanır" dediler.


Bal kabağını ev işlerinde kullanmak için ektiklerini belirten köylülerden Cihan Dağdagez ise "Herkes kendi tarlasına sadece evinde kullanmak için su kabağı ekiyor. Yıllardır evimize tas ve benzeri mutfak eşyası almadık. Hep bunlardan kullanıyoruz. Bu kabaklar daha sağlıklı ve ekonomik oluyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 16:34:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?