19
Mayıs
2024
Pazar
AĞIN - ELAZIĞ

Ağın'da deprem riski az

Elazığ Sivil Savunma İl Müdürü Celal Cihan, Elazığ, Kahramanmaraş ve kuzeydoğu fay hattında bulunan İstanbul'da her an bir deprem olabileceğini söyledi.

15 Kasım 2007


Elazığ Sivil Savunma İl Müdürlüğü tarafından Keban ilçesinde doğal afetlerle ilgili eğitim semineri düzenlendi. Keban Çok Programlı Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen seminere, ilk ve orta ilköğretim okulu müdürleri ve öğretmenler, sağlık personeli, daire amirleri ve personeli katıldı.

Seminerde konuşan Sivil Savunma İl Müdürü Celal Cihan, "Dünyada yılda 3.5 milyon deprem meydana gelmektedir. Bunun sadece 34 bini insanlar tarafından hissedilebilir. 9 ile 10 büyüklüğündeki bir deprem 10 ile 20 yıl arasında olabilir. Özellikle bu bölgelere dikkat edilmesi gerekiyor. Doğu Anadolu fay hattında bulunan Elazığ, Kahramanmaraş ve kuzeydoğu fay hattında bulunan İstanbul'un durumu iyi değildir. Her an deprem beklemektedir. Bu üç ilde depremle ilgili yapılan ölçümler yüksek çıkmaktadır. 7 ile 8 büyüklüğündeki bir deprem 220 ile 230 yılda bir olur. Elazığ'da en büyük deprem bundan 265 yıl önce olmuştur. 265 yıl önce olan bu depremde 40 bin kişi ölmüştür. 35 yıl geçmesine rağmen deprem olmamıştır. Her an
Elazığ'da deprem bekliyoruz" dedi.


Depremin 1 saniyede 20 kilometre yol aldığını söyleyen Cihan, "Elazığ'ın Keban ile Ağın ilçeleri zemin etüdü yönünden deprem riski en az olan iki ilçesidir. 7 büyüklüğünde bir deprem 600 kilometre alandaki yerleşim yerlerini vurur. İnşallah bir deprem olmaz. Olmaz diye de bir şey yoktur. Bir afet olmadan önce tedbir almamız lazım. Elazığ merkezi son derece tehlikelidir. Deprem riski yüksek olan bir ilimizdir. Elazığ deprem konusunda risk taşıyan ildir. Elazığ'da her an deprem bekleniyor. Buna hazırlıklı olmalıyız. Büyük depremler meydana gelmeden önce önlemler almalıyız. Her evin bir deprem planı olmalıdır. Evinizin en küçük odası hangisi ise o odayı seçiniz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 10:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?