30
Mayıs
2024
Perşembe
AĞIN - ELAZIĞ

Çeşmeler grevde

Ağın'da ilçesinde yıllardır suları akan çeşmeler kuruyor.

İlçeye bağlı Beyelması köyündeki 8 çeşmeden 3'ü kurudu, 5'inin ise suyu hiç görülmemiş oranda azaldı.Köy muhtarı Naci Emiroğlu (69), yaptığı açıklamada, köklü bir yerleşim yeri olan köylerinde Hasbahçe, Celaltaharı, Küçükpınar, Yeni Pınar, Hatunun Bahçesi, Büyükpınar, Osmanağa ve cami önünde çeşmeler bulunduğunu söyledi. Bu çeşmelerden caminin önü çeşmesinin köyün camisi ile birlikte 1694 yılında yapıldığını, diğerlerinin de çoğunun 100-150 yıllık çeşmeler olduğunu ifade eden Emiroğlu, çeşmelerin yıllardır sularının aktığını kaydetti.

Bu yıl ise görülmemiş şekilde çeşmelerin kuruduğunu veya sularının azaldığını anlatan Emiroğlu, şunları söyledi:
''Küçükpınar, Hatunun Bahçesi ve Büyükpınar çeşmeleri tamamen kurudu. Hasbahçe, Celaltaharı, Yeni Pınar, Osmanağa çeşmelerinde de azaldı. İki oluklu olan ve yaklaşık 300 yıllık olan caminin önü çeşmesinin de bir oluğu kurudu, diğer oluğu azaldı. Tüm çeşmelerimizin kaynaklarına her sene gider, temizlik yaparız. Bu sene gittiğimizde suların ya azaldığını ya da tamamen çekildiğini gördük. Bugüne kadar bu çeşmeler kurumamış veya bu kadar suları azalmamıştı. Olsaydı büyüklerimizden bir şekilde duymuş olurduk. Biz köy halkı olarak bu çeşmelerin kurumasına çok üzüldük. İnşallah önümüzdeki yıl tekrar su akar.''

Emiroğlu, ayrıca 1986 yılında yapılan şebeke içme suyunun da bu yıl ilk kez azaldığını, Kaymakamlık tarafından yeni sondaj açılarak bu sorunun çözüldüğünü kaydetti.

Kuruyan Küçükpınar çeşmesinin yanında oturan 75 yaşındaki Selahatin Yıldırım ise çeşmenin her zaman suyunun bol aktığını, bu sene ise kuruduğunu söyledi. Yıldırım, ''Sadece bundan 30 yıl kadar önce yine böyle kurak bir sene geçmişti. O zaman çeşmenin suyu biraz azalmıştı, fakat kurumadı. Bu senen tamamen kurudu, hepimizi şaşırttı'' dedi.

günışığı
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 14:17:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?