2
Mayıs
2024
Perşembe
ALACAKAYA - ELAZIĞ

Alacakaya Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Elazığ İli’ne bağlı bir ilçe olan Alacakaya’nın doğusunda Arıcak, batısında Maden, güneyinde Ergani ve Dicle, kuzeyinde de Palu ilçeleri bulunmaktadır. Doğu Torosların batı uzantısında bir tepe üzerinde kurulan Alacakaya’nın dağlık ve engebeli bir arazi yapısı vardır. Erozyonlu bir toprak yapısına sahip olduğundan bitki örtüsü son derece zayıftır. Küçük ölçüdeki koruların dışında çay ve dere yataklarında söğüt ve kavaklıklar bulunmaktadır. Genelde ilçe toprakları bozkır görünümündedir. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgededir.Kışları karlı ve soğuk, yazları kurak ve sıcak geçer. Denizden 1150 m. yükseklikte olan ilçenin yüzölçümü 318 km2 olup, toplam nüfusu 11.127’dir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve madenciliğe dayalıdır. İlçe topraklarında zengin krom ve mermer yatakları bulunmaktadır. XIX.yüzyılın başlarında Maden’deki bakır cevherinin elde edilmesi için Alacakaya’daki ormanlar yok edilmiştir. Bugünkü İlçe merkezinin bulunduğu yerde Şark Kromları T.A.Ş. kurularak maden çıkarılmaya başlanmış, 1939 yılında da Müessese haline dönüştürülerek Etibank Mahdut Mesuliyetli Şark Kromları İşletmesi Müessesesi adıyla faaliyet göstermeye devam etmiştir.

Yörenin tarih öncesi ile ilgili bilgiler oldukça kısıtlıdır. Arkeolojik araştırmalar bölgede yeterince yapılmamıştır. Bununla birlikte kaynaklarda yöre tarihi Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra başlamaktadır. Bazı Türkmen boyları buraya yerleştirilmiş, ardından Mengücekoğulları, Artukoğulları, Anadolu selçukluları, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Safaviler buraya egemen olmuşlardır. Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Savaşı’ndan (1514) sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1987 yılında bugünkü ilçe merkezine 2 km. uzaklıktaki Guleman köyü ile birleştirilerek Maden İlçesine bağlı Alacakaya adıyla belde olmuş, 1990’da da ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.alacakaya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 11:44:19

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR