2
Mayıs
2024
Perşembe
ARICAK - ELAZIĞ

Arıcak Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Elazığ İli’ne bağlı bir ilçe olan Arıcak, kuzeyinde Ak Dağlar ve Palu İlçesi, güneyinde İnceburun Dağları ile Hani ve Dicle ilçeleri, doğusunda Servi Dağları ile Genç ilçesi, batısında ise Alacakaya ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Arazi yapısının engebeli özelliğinden kaynaklanan Akdağlar serisinin önemli tepeleri Arıcak sınırları içerisinde olup, en yüksek noktası Akdağ Tepesidir (1.612 m .). İlçe sınırları içerisinde Dicle Nehrinin ana kollarından sayılan Berkilin ve Mirvan Çayları ile pek çok irili ufaklı akarsu bulunmaktadır. Denizden 1.113 m. yükseklikte olan ilçenin yüzölçümü 257 km2 olup, toplam nüfusu 16.554’tür.

İlçede karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesine de sınır olması nedeniyle kıyı şeridinde yazları daha da sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, arpa, mısır, darı, baklagillerden fasulye, nohut, mercimektir. Bunların yanı sıra sebzecilik ve bağcılık da yapılmaktadır. Hayvancılıkta süt ineği, koyun ve arıcılık ön planda gelmektedir.

Arıcak’ta arkeolojik ve yüzey araştırmaları yapılmadığından yörenin tarih öncesi çağları ile ilgili bilgi yetersizdir. Bununla birlikte Arapça bir el yazmasından öğrenildiğine göre; Kerbela olayından sonra Mustafa Çelebi’nin çocukları buraya yerleşmişlerdir. Buradaki topluluklarla çatışmışlar ve Mustafa Çelebi Osmanlıların Uç Beyi Kara Cimşit Bey’e sığınmıştır. Buradan da yörenin Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferinden sonra Osmanlı topraklarına katıldığı sanılmaktadır. Bu yerleşim Çaldıran Savaşı’na kadar Mirvan olarak tanınmaktaydı. Osmanlı yönetiminde Karabegan olarak tanınmış, 1960 yılından sonra bu isim Arıcak olarak değiştirilmiştir. Buradaki Ancak Köyü, Saman ve Gümüşkaya köyleri ile birleştirilmiş, 1972 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1987 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede tarihi bir eser bulunmamaktadır. Yalnızca Dicle Nehri’nin kaynağını oluşturan Mirvan Çayı’nın çevresi ağaçlarla kaplı olup mesire ve piknik yeri konumundadır. Erimli kasabasında da bir şelale bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.elazig.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 11:46:31

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR