2
Mayıs
2024
Perşembe
MADEN - ELAZIĞ
Belediye Sayfaları
Nufus
541.258
Yüz Ölçümü
9.153
İlçe Sayısı
11
Vali
Nufus
15.822
Yüz Ölçümü
939
Belediye Sayısı
38
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Maden Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Fırat bölümünde, Doğu Torosların batı kesiminde, Elazığ İli’ne bağlı bir ilçe olan Maden’in doğusunda Ergani ve Dicle, batısında Sivrice ve Elazığ Merkez, güneyinde Ergani, Çermik ve Çüngüş, kuzeyinde Palu ve Alacakaya ilçeleri bulunmaktadır. Dicle Nehri’nin yukarı kesiminde yer alan ilçe topraklarını Güneydoğu Torosların uzantıları olan Maden Dağları engebelendirir. Keyil Dağı (2.052 m.), Suvar Dağı (2.046 m.), Mihrap Dağı (1.773 m.), Rute Dağı (1.824 m.) ve Runik Dağı (1.807 m.) ilçenin belli başlı yüksek dağlarıdır. Behramaz ve Gezin ovaları ilçe toprakları içerisinde yer almaktadır. Hazar Gölü’nün güneydoğu kıyıları ilçe sınırları içerisinde olup, ilçe topraklarının sularını Dicle Irmağının başlangıç kolları toplar. Dicle (Maden) Çayı, Seyhan Çayı, Sordar Çayı, Şepgen Çayı ve Pirnos Deresi İlçenin en önemli akarsularındandır.

Denizden 1.054 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 939 km2 olup, toplam nüfusu 21.385’tir. İlçede kara iklimi hüküm sürmektedir. Kışları karlı, yağmurlu, sisli, bulutlu; yazları da sıcak ve kurak geçer.

İlçenin ekonomisi tarım ve madenciliğe dayalıdır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler, patates, buğday, üzüm, şeker pancarı olup, az miktarda da arpa, baklagiller, soğan, elma ve kayısı yetiştirilmektedir. İlçe topraklarında krom ve bakır yatakları bulunmaktadır.

İlkçağda İşuva Krallığının sınırları içerisinde yer alan yörenin Elazığ ile aynı tarihsel dönemleri yaşadığı sanılmaktadır. Yörede herhangi bir arkeolojik araştırma yapılmadığından tarih öncesi ile ilgili bilgiler kesin olmamakla birlikte; MÖ.2000’de Hurrilerin daha sonra Hititlerin, Mitannilerin, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların, Abbasilerin, Selçukluların, Saltukların, Karakoyunluların ve Akkoyunluların egemenliği altında kaldığı sanılmaktadır.

Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi’nden sonra 1515’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.XIX.yüzyılda Erganimadeni adı ile bilinen kent, Diyar-ı Bekr (Diyarbakır) vilayetinin Amid sancağına bağlı Erganimadeni kazasının sınırları içerisinde idi. 1889 yılına kadar Diyarbakır’a bağlı Kaymakamlık halinde yönetimini sürdüren Maden, 1889-1924 yılları arasında mutasarrıflık, 1924-1927 yılları arasında valilik ile yönetilmiş, 1927’de Elazığ İli’ne bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Saat Kulesi, Cami-Kebir ve Şeyh Muhammet Kattal Türbesi bulunmaktadır. Ayrıca Hazar Gölü ve Gezin Beldesi ilçenin turizm yönünden önemli bir mesire ve dinlenme yeridir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 12:08:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR