2
Mayıs
2024
Perşembe
İLİÇ - ERZİNCAN
Belediye Sayfaları
Nufus
213.538
Yüz Ölçümü
11.903
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
6.075
Yüz Ölçümü
1.397
Belediye Sayısı
58
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İliç Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Erzincan İli’ne bağlı bir ilçe olan İliç, kuzey ve kuzeydoğuda Refahiye, doğuda Kemah ilçeleri, güneydoğuda Tunceli ili, güneyde Kemaliye ilçesi, batı ve kuzeybatıda da Sivas iliyle çevrilidir. Erzincan’ın batı kesiminde yer alan ilçe topraklarını, güneyde ve doğuda Munzur Dağları ile kuzeyde Karadağ (2.120 m.) engebelendirir. İlçenin kuzeyindeki dağlardan doğan ve ilçe topraklarında, kuzey-güney doğrultusunda akan Kuruçay, İliç sınırlarında Karasu’ya katılır. Karasu Irmağı ilçe topraklarından geçer.

Erzincan’a 153 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.397 km2 olup, toplam nüfusu 11.061’dir.

İlçenin ekonomisi hayvancılığa dayalı olup, bitkisel üretim de yapılmaktadır. Çok miktarda koyun ve kıl keçisi beslenir. Az miktarda buğday, arpa, patates, soğan, elma, üzüm, dut, erik ve zerdali yetiştirilmektedir. Erzincan’ın meşhur tulum peynirinin %60’ı İliç’te üretilmektedir.

İlçenin tarihi geçmişi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. İlçe köylerinde çok sayıda höyük ve tarihi yapı kalıntıları bulunmaktadır. Bunların çoğunda bilimsel kazı ve araştırmalar yapılmamıştır. Refahiye-İliç-Kemaliye hattı İlkçağ ulaşım sisteminin bir parçasıdır. Altıntaş köyünde, Romalılara ve daha sonraki dönemlere ait bazı kalıntılara rastlanmaktadır.

Erzincan’ın diğer ilçeleriyle aynı tarihi evreleri yaşadığı sanılan İliç, Kuruçay adıyla, Kemaliye ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken, 1938 yılında demiryolunun İliç’ten geçmesi üzerine, Kuruçay kaza merkezi İliç’e taşınmış ve 1939’da da ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 14:53:25

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR