2
Mayıs
2024
Perşembe
OTLUKBELİ - ERZİNCAN

Otlukbeli Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Erzincan İli’ne bağlı bir ilçe olan Otlukbeli’nin kuzeyinde Bayburt ili, batısında Erzincan, güneyinde Çayırlı ve Tercan ilçeleri, doğusunda Erzurum ili bulunmaktadır. Jeolojik yönden volkanik bir arazide bulunan ilçenin 6 km. kuzeybatısında Otlukbeli Gölü bulunmaktadır. Bu gölün oluşumu günümüzde halen devam etmektedir. Otlukbeli Gölü’nün en önemli özelliği, çanağının ve oluşumunun göl türleri içerisinde günümüze kadar bilinenlerin içerisinde dünyada tek örnek oluşudur. Bu özelliğinden ötürü de göl, doğal anıt olarak nitelendirilmektedir. İlçe toprakları çok fazla yükseltisi olmayan tepeler ve ovalardan meydana gelmiştir. Erzincan’a 142 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 254 km2 olup, toplam nüfusu 4.933’tür.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, madencilik ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen ürünlerden başlıcaları, buğday, arpa, patatesi soğan, baklagiller, sebze ve meyvedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. İlçede zengin manganez yatakları bulunmakta olup, bunlar özel sektör tarafından işletilmektedir. Ayrıca ilçe, kamp, kayak sporu, avcılığa elverişli olup, turizm yönünden önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra soğuk kaynak ve maden suları bulunmaktadır.

Yörede ilk yerleşimin M.Ö. 2000 yıllarında başladığı sanılmaktadır. Urartular, İskitler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra burası Mengücekoğullarının egemenliğine girmiş, 1228’de Selçuklu Atabekler tarafından yönetilmiş ve Akkoyunlular uzun süre buraya egemen olmuşlardır. Fatih Sultan Mehmet Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan ile 1403’te buradaki ovada yaptığı savaşı kazanarak yöreyi Osmanlı topraklarına katmıştır. Akkoyunlular 1471’de Venediklilerle tebriz Antlaşmasını yapmışlar, bu antlaşmaya göre de Osmanlılara karşı birlikte savaşacaklardır. Antlaşma hükümlerine göre de İstanbul ve Anadolu Akkoyunlulara, Rumeli de Venediklilere bırakılacaktı. Akkoyunlular, Karakoyunluları ve İlhanlıları yenmiş, Doğu Anadolu’da oldukça güçlenmişlerdi. Uzun Hasan Tokat’ı yağmalamıştı. Fatih Sultan Mehmet 1473’te İstanbul’dan hareket ederek Tercan’a gelmiştir. Otlukbeli’nde her iki ordu karşılaşmış ve sekiz saat süren savaş sırasında Uzun Hasan yenilmiş ve kaçmıştır. Bu savaş Fatih Sultan Mehmet’in yapmış olduğu en büyük meydan savaşı olup, Toroslara ve Fırat Nehrine kadar bütün bölgeyi Osmanlı topraklarına katmıştır.

XIX.yüzyılın başlarında Otlukbeli, bucak olarak Tercan’a bağlı bulunuyordu. 1954’te Çayırlı ilçesine bağlanmış, 1971 yılında Belediye teşkilâtı kurulmuş, Karakulak olan ismi 1973’te Otlukbeli olarak değiştirilmiştir. 1990’da da ilçe durumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.erzincan.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 15:10:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR