16
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

Bal üreticileri endişeli

Refahiyeli bal üreticileri emeklerinin karşılığını alamamanın endişesini yaşıyor. Petek balının kilogram fiyatının 10-20 milyon lira olduğunu belirten bal üreticisi Yaşar Çarbaşı, "Mevsim şartlarının ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de zaman zaman değişiklikler göstermesi, bal üretiminin beklediğimiz gibi olmasını engellemiştir. Arıcılık diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermaye ile yapılabilen ve kısa sürede kazanç sağlanan bir sektördür. Ama buna karşın çok zahmetlidir. Sürekli çiçeğin bol olduğu ortamlar bulmamız ve kovanları oraya taşımamız gerekiyor" dedi.

Arıcılığın ülke ekonomisine katkısının kovanlardan çıkarılan bal ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Yaşar Çarbaşı, arılar sayesinde sağlanan tozlaşmanın bitkisel üretimde verimliliği ve ürün kalitesini arttırdığını vurguladı. Çarbaşı, bal üretiminin yanında bitkisel üretimle verimlilik ve kalitenin arttırılması için arıcılıkla geçimini sağlayanların da desteklenmesini istedi.

Refahiye'de arıcılığın büyük bir gelişme gösterdiğini, yeterli pazar bulunamadığından üretilen balların satışında büyük sıkıntı yaşandığını kaydeden Çarbaşı, "İlçemizde arıcılığın en önemli sorunlarının başında üretilen balın pazarlaması gelmektedir. Daha sonra Refahiye'de kış mevsiminin oldukça ağır geçmesinden dolayı arı sönme olayının yüzde 30'lara çıkması, yerli arıcılığın daha fazla olması nedeniyle bal veriminin düşük olması, yabancı gezgin arıcıların kaçak yollardan ilçe sınırları içerisine girerek, yerli arıcılığa zarar vermesi, arıcıların sorunlarını çözecek kooperatif kurulmaması, bal paketleme ünitesinin bulunmaması gibi sorunlar çözüme kavuşturulmadığı müddetçe arıcılar üretilen baldan kar yerine zarar etmeye devam edecektir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2005 Pazartesi 12:07:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?