23
Mayıs
2024
Perşembe
TERCAN - ERZİNCAN

Bisikletli gezginler Mercan'dan geçti

Fransız asıllı pizzacı Fransuva ile hemşire eşi Eriça, bisikletle çıktıkları dünya turunun Türkiye ayağında E-80 karayolu üzerinde bulunan Mercan Beldesi'ne uğradı.

Yaklaşık 5 aydır yolda olduklarını belirten Fransuva ve Eriça çifti, şubat ayında başladıkları dünya turunda İtalya, Slovanya, Bulgaristan, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Almanya'dan sonra haziran ayında Türkiye'ye giriş yaptıklarını söyledi. Pasaportlarının vizesini uzatmak için tren yoluyla Erzurum'a gitmek isteyen gezgin çift, gerek Mercanlılar, gerekse istasyon personeli tarafından ilgiyle karşılandı. Treni kaçırdıklarından haberdar edilen gezgin çifte istasyon personeli misafirperverliğin en güzel örneğini göstererek, geceyi Mercan'da rahat bir şekilde geçirmeleri sağlandı.

Gezileri esnasında izlenimlerini anlatan gezgin çift, Erzurum'da vizelerini yaptırdıktan sonra yollarına devam ederek, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Moğolistan üzerinden Uzakdoğu ülkelerinden Çin'e tadar gideceklerini ifade etti. Gezdikleri ülkeler arasında en çok Türkiye'den etkilendiklerini belirten gezgin çift, gezdikleri tüm ülkelerde mutlaka bir Türk izine rastladıklarını anlattı. Dünyanın birçok ülkesinde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait eserlerin bulunduğunu vurgulayan Fransız çift, bu yapıların çok iyi korunmasına rağmen Türkiye'deki tarihi eserlerin son derece bakımsız olduğunu söyledi.

Gezgin çift, "Bu açıdan zengin bir tarihe sahip olan Türkiye başta gelmektedir. Ama sahip olduğunuz bu değerin kıymeti bilinmediğinden bu konuya gerekli önem verilmemektedir. Gezip görebildiğimiz kadarıyla onlarca tarihi eseriniz bakımsızlıktan adeta harabe haline gelmiş durumda. İnsanlarınız çok sıcak kanlı ve de misafirperver. Ama tarihi eserleriniz bunu gölgelemekte. Yazık ediyorsunuz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2005 Pazar 11:04:24
Güncelleme :31 Temmuz 2005 Pazar 11:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?