4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

"Fırtına Tanrısı" büyük ilgi görüyor

Amasya'da 1962 yılında Doğantepe beldesinde bulunan Hitit dönemine ait Fırtına Tanrısı Teşup'un 21.5 santimetre boyundaki heykelciği büyük ilgi görüyor.


Hatti egemenliğine Hititler tarafından son verilmesi üzerine Amasya, Hititlerin egemenlik sahasında kaldı. Kendilerini Nesice konuşanlar anlamına gelen 'Nesili' sözcüğü ile adlandıran Hititler, Anadolu'da büyük bir siyasi birlik kurdu. Amasya, bu dönemde Hititlerin sınırları içerisinde kalırken, Hititlerin Amasya'daki önemli yerleşim yerlerinden biri olan merkez Doğantepe Beldesi'nde bulunmuş olan ve M.Ö. 1200-1400 yılları arasında tarihlendirilen Hitit Fırtına Tanrısı Teşup'a ait olan bronz heykel,
günümüze kadar gelen en önemli Hitit eserlerinin başında geliyor.


1962 yılında Amasya'nın Doğantepe Beldesi'nde bulunan 21.5 santimetre boyunda 1.5 kilogram ağırlığında olan Hitit Tanrı Heykeli Teşup, dünya arkeolojisinde Hitit Dönemi'ne ait ilk ve tek tanrı heykelciği olma özelliğini taşıyor. Bulunduğu günden itibaren yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergiye götürülen ve halen Amasya Müzesi'nin en nadide köşesinde sergilenen Fırtına Tanrısı Teşup'un minik heykeli, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdikleri eserlerin başında geliyor.

İha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 20:57:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?