4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

"İnsan zekası artırılabilir"

Atatürk Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ali Arslan, insan zekasının çeşitli egzersizlerle yüzde 30 artırılabileceğini söyledi.

Kendisinin yöneticiliğini yaptığı yüksek lisans öğrencisi Emine Çoban Kaya tarafından yapılan “Dikkat ve çevresel farkındalığı artırıcı alıştırmaların, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin zeka gelişimi üzerine etkisi” isimli çalışmada, önemli sonuçlara ulaştıklarını açıkladı.

Bilim alanında önemli çalışmalar yapan Arslan, “Devlet Okulları ve özel okul olmak üzere iki farklı okuldan toplam 40 öğrencinin zeka seviyesini belirleyecek deneyler uyguladık ve test sonuçlarını bir yere kaydettik.” dedi.

Öğrencilere uygulanan testlerle zeka seviyelerinin yüzde 20-30 artığını açıklayan Arslan, “Öğrencilerimize farklı testler uyguladık. Verdikleri cevapları istatistiksel olarak değerlendirdik. Belli bir puan dilimi oluşturduk. Ardından dikkati ve çevresel farkındalığı artırıcı bir takım egzersizler uygulayarak, yeniden testler yaptık. Öğrencilerimizin durumunda olumlu yönde büyük değişiklikler olduğunu gördük ve zeka seviyelerinin en az yüzde 20-30 oranında artabileceğini tespit ettik” şeklinde konuştu.

Çevresel farkındalık seviyesi yüksek olan insanların zeka seviyelerinin de yüksek olduğunu açıklayan Arslan, şunları söyledi: “Özel okullardaki çocukların çevresel farkındalık hakkında daha bilgili olduklarını, zeka seviyelerinin daha yüksek olduğunu tespit ettik. Bunun farklı nedenleri olabilir, beslenme, ailenin ilgisi, verilen özel eğitim ve para vererek orada okudukları için daha motive olabilirler.”
Öğrencilere, kod çözümü, araç-gereçler arasındaki farklılıklara bakış açıları, üç boyutlu resimlerin incelenmesi gibi farklı egzersizler uyguladıklarını belirten Doç Dr. Arslan, “Bu egzersizlerin dışında saate bakmadan saatin kaç olduğunu tahmin etme ve ölçü, tartı kullanmadan kişilerin boy ve kilolarının ne olabileceğini öğrencilere sorduk. Yaptığımız çalışmaların ardından gördük ki öğrencilerimizin durumunda büyük değişiklik oluyor. Zeka seviyeleri olumlu yönde artabiliyor.”dedi.
Yaptıkları çalışmanın Türkiye'de uygulanan eğitim sistemine de ışık tutacak nitelikte olduğunu belirten Doç. Dr. Aslan, şunları kaydetti:

“Günümüzde artık farklı zeka tipleri ortaya çıkmıştır. Anne, babanın matematiksel zekası gelişmiş olabilir. Ancak çocuk müzik zekasına sahiptir. Çocuklarımızın zeka çeşitlerini tespit edip buna göre eğitimde yönlendirme yapılmalıdır. Batı ülkelerinde zeka türüne göre eğitimin veriliyor. Zeka türünün gelişimine göre eğitim daha sağlıklıdır. Yani herkese eşit standartta soru sorulup, insanların değerlendirilmesi yanlıştır.”

Doç Dr. Ali Arslan vatandaşların çocuklarına, sürekli olarak belirli şeylerin, benzerliklerini ve farklılıklarını düşünmelerini istesin diye tavsiyede bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 10:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?