4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

"Örümcek adamlar" işbaşında...

ENDÜSTRİYEL ‘ÖRÜMCEK ADAMLAR’ İLKLERE İMZA ATIYOR

Atatürk Üniversitesi tarafından kampus içine yaptırılan çift kartal başlı 30 metre yüksekliğindeki kaya ve 22 metre yükseklikteki buz tırmanma duvarlarının inşaatını dağcılık eğitimi görmüş üç 'örümcek adam' yapıyor. Demir tellerle duvarları ören endüstriyel dağcıların çalışmaları izleyenlerin yüreklerini ağzına getiriyor.

Atatürk Üniversitesine bağlı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun yanına yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak buz ve kaya olmak üzere iki ayrı tırmanma duvarı ile açık buz pateni sahası yaptırılıyor. Buz ve kaya tırmanma duvarlarının yapımında hem inşaat hemde dağcılık eğitimi almış 3 uzman kişiden oluşan bir ekip çalışıyor. Tesisleri önümüzdeki ay bitirmeyi planladıklarını belirten müteahhit Bülent Köprülü, Dünyada ve Türkiye'de sayılı iki projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını bildirdi. Bülent Köprülü, " Çift başlı kartal heykel figürlü tırmanma duvarı dünyada ilk ve tek olacak. Buz tırmanma duvarı da Türkiye'de bir ilktir. Kışın duvar yüzeyi buzla kaplanacak, sporcular buzda tırmanacak. Dünya Dağcılık Federasyonundan onaylı olan bu tesisler de uluslarası yarışmalar yapılacak. İki tırmanma duvarının ortasında ise buz paten pisti olacak. Böylece Atatürk Üniversitesi tırmanma ve kış sporları ağırlıklı bir merkez haline gelecek. Tesislerde özel bir ekibimiz görev yapıyor" diye konuştu.

Tırmanma duvarlarının yapımında görevli endüstriyel dağcılardan Müjdat Döner, 7 yıllık dağcı ve 5 yıldan beri de endüstriyel dağcı olduğunu ifade ederek "Tırmanma duvarlarını Seyhan Aymaz ve Gürkan Okur'la birlikte oluşturuyoruz. Profesyonel dağcı olarak yaptığımız iş gerçekten zor. Sanki 10- 15 katlı apartmanın çatısında çalışıyoruz. Biz örümcek adamdan daha güvenli bir şekilde yüksek yerlere çıkıyoruz. Asıl korkmazsanız 'tehlike var' demektir. O zaman gerekli önlemi almıyorsunuz. Çok şükür işimiz zor ama Türkiye koşullarına göre iyi para kazanıyoruz" dedi.

ENDÜSTRİYEL ‘ÖRÜMCEK ADAMLAR’ İLKLERE İMZA ATIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2009 Cumartesi 16:35:03
Güncelleme :24 Ekim 2009 Cumartesi 17:54:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?