4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

"Soğuk Cennetin Çocukları"

 Erzurum’un Rus işgaline karşı yaptığı savunma, Ermeni zulmünü anlatan belgesel roman ‘Soğuk Cennetin Çocukları’ kitapçılardaki yerini aldı.

Erzurumlu Eşref Özoltulular tarafından kaleme alınan ‘Soğuk Cennetin Çocukları’ adlı belgesel roman Erzurum Kitaplığı yayınevi tarafından yayınlandı. Erzurum’un Rus işgalinde neler yaşadığı, tehcir, Ermeni zulmü, Erzurumluların Ruslara karşı verdikleri mücadele 2 yıl 11 ay süren acı dolu yılların izlerini silemediği hatıraların yeraldığı romanda anlatılanlar belgelerle destekleniyor.

Erzurum Kitaplığı sorumlusu Muammer Çelik, uzun uğraşlar sonucu hazırlanan belgesel romanda şehrin yaşadıklarının ilk kez edebi bir dille anlatıldığını söyledi. Yazar Eşref Özoltulular’ın kitabı hazırlarken o dönemde yaşayanların anlatımlarından yola çıktığını ve elde edilen belgelerle kitabın yazıldığını belirtti. Erzurum’un yaşadığı acıların hep anlatıldığını ama hiçbir zaman bunun yazılmadığını ifade eden Çelik, hazırlanan bu 654 sayfalık kitapla Rus işgali ve sonrasındaki yaşanan acıların edebi bir dille roman haline getirildiğini kaydetti. Çelik, “Erzurum’un işgal yılları ile ilgili kaynaklar sınırlıdır. Edebiyata yansıması olmamıştır. Eşref Özoltulular yakın çevresindeki birinci ve ikinci kuşak görgü tanıklarından derlemeler yaptı. Kantarcızade Mustafa Bey, Yarbay Twerdo Kheflo’nun anılarından, elliye yakın konuyla ilgili kitaptan istifade ederek, dönemi ve şehrin ileri gelenlerinin romanını yazdı.”dedi.

AŞKALE ÇİMENTO’YA TEŞEKKÜR

Kitapçılardaki yerini yeni alan bir döneme ışık tutacak olan belgesel türündeki romana Aşkale Çimento’dan destek geldi. Erzurum Kitaplığı sorumlusu Muammer Çelik, Aşkale Çimento tarafından satın alınan kitapların Erzurum’daki okullara dağıtıldığını bildirdi. Çelik, fabrika yöneticilerine bu anlamlı destekleri için teşekkür etti.

İLK ESERİNDE ERZURUM'UN ACILARINI YAZDI

1965 yılında Erzurum'da doğan Eşref Özoltulular, ilk ve orta öğrenimini Erzurum'da tamamladı. Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olan Özoltulular'ın tarih, sanat ve kültüre yönelik yazıları çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. Bir çok karma ve kişisel resim sergisi de açan Özoltulular, ilk eseri olan 'Soğuk Cennetin Çocukları' kitabıyla Erzurum'un yaşadığı acıları anlattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 19:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?