8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

10 parmağında 10 marifet

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

Erzurum'da kül tablasındaki küllerle oynarken kendince gördüğü manzara karşısında resim yapmaya başlayan emekli şoför, 10 yıl sonra yaptığı birbirinden güzel resimlerle sergi açmaya hazırlanıyor.

62 yaşındaki otobüs şoförü Cahit Özkaloğlu, sanata olan düşkünlüğüyle herkesi hayrete düşürüyor. Eline geçirdiği hemen her müzik enstrümanını, kısa sürede ustalıkla kullanmaya başlayan Özkaloğlu, son yıllarda da, yaptığı birbirinden eşsiz yağlı boya resimlerle dikkat çekiyor. İş hayatının bir kısmını kamu kurum ve kuruluşlarında çalışarak, bir kısmını da, uzun yol şoförlüğü yaparak tamamlayıp emekli olan Özkaloğlu, 10 yıl önce yapmaya başladığı yağlı boya resimleriyle profesyonel ressamlara bile adeta taş çıkartıyor.

İlk kişisel resim sergisini 12 Nisan'da açacak olan Cahit Özkaloğlu, resim atölyesine çevirdiği evinin bir odasında, içinden geldiği gibi doğa, manzara ve insan resimleri yapıyor. Çevresinde sanata olan ilgisiyle tanınan Özkaloğlu, resim yapmaktaki marifeti kadar, müzik aletlerine olan merakıyla da dikkat çekiyor. Bağlama, ud, kaval, ney ve daha birçok müzik enstrümanını ustalıkla kullanabilen Özkaloğlu, iş olması halinde şoförlük yapmaya da devam ediyor.

Resim yapma kabiliyetini bundan 10 yıl önce keşfettiğini anlatan Cahit Özkaloğlu, "Bir dönem ticaretle uğraştım, fakat yürütemedim. Moralimin bozuk olduğu bir gün içtiğim sigaranın küllerini parmaklarımla öylesine eşelemeye başladım. Bir de baktım ki, sigaranın küllerinden kış manzarası ortaya çıktı. Sonra küçük çaplı denemelerle resim yapmaya çalıştım. Derken aradan zaman geçti, işi büyüttüm. O günden bu zamana kadar 100'den fazla yağlı boya resim yaptım." diye konuştu.

Yaptığı birçok tabloyu satarak, aile bütçesine katkı sağladığını vurgulayan Özkaloğlu, "Nihayetinde emekli biriyim, evim kiralık. Gelirim, giderime yetmiyor. Ben de bu yağlıboya tablolarla bütçemi dengede tutmaya çalışıyorum" dedi.

Yaptığı yağlıboya resimleri gören herkesin, kendisine sergi açması tavsiyesinde bulunduğunu vurgulayan emekli ressam, bu hayalini de sonunda gerçekleştirme imkanı bulduğunu söyledi. Erzurum Kültür Sanat Galerisi'ne birkaç tablosunu götürerek, sergi açmak istediğini belirttiğini anlatan Özkaloğlu, "Yetkililer, resimlerimi görünce bana çok yardımcı oldular. Allah kısmet ederse, 12 ile 20 Nisan arasında resimlerimi görücüye çıkaracağım" şeklinde konuştu.

Resim kabiliyetinin yanında, müzik aletlerine olan ilgisiyle de bilinen Cahit Özkaloğlu, "Babam fakirdi, biraz zengin olsaydı, bugün aklınıza gelebilecek her türlü müzik aletini kullanabiliyor olurdum. Saz almaya gücüm yetti, aldım, ney aldım, ud aldım ve hepsini de çalabiliyorum. Param diğerlerine de yetse, onları da alır, birkaç gün içinde onları kullanmayı da öğrenirim." ifadelerini kullandı.

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET
10 PARMAĞINDA 10 MARİFET
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2010 Perşembe 13:08:00
Güncelleme :25 Mart 2010 Perşembe 13:43:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?