6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

16. Sultan Sekisi Toplantısı yapıldı

Erzurum Kalkınma Vakfı'nca (ERVAK) düzenlenen16.Sultan Sekisi Toplantısında yapılan ''Erzurum-Rize Karayolu Ulaşımı Ovit Dağı'' panelinde konuşan Rize Valisi Kasım Esen, "Ovit Dağı Geçidi'nin yapılması sadece Erzurum ve Rize'nin değil tüm Türkiye'nin milli meselesidir" dedi. 

16. Sultan Sekisi Toplantısı Erzurum'un İspir ilçesinde Hamza Polat Meslek Yüksekokulu spor salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Rize Valisi Esen, Ovit Geçidi'nin yapılmasının Erzurum ve Rize ulaşımında dönüm noktası olacağını belirtti. Söz konusu projenin uzun yıllardır konuşulduğunu dile getiren Vali Esen, şunları söyledi: "1930'lardan beri bu projeyi konuşuyoruz. Ama hala etüt ve proje yok. Etüt ve proje olmadığı için de bu sorunları yaşıyoruz. Erzurum-İspir-Rize karayolunda Ovit Geçidi yapılması durumunda Türkiye'nin en uzun tüneli olacak. Türkiye'de bu kadar uzun tünelin yapılması konusunda yeterli sayıda uzman yok. Bu yol ve geçit, denildiği gibi 'Uzun ince bir yoldan' öte Sırat Köprüsü'dür. Sırat Köprüsü nasıl yapılırsa bu yol da öyle yapılacak. Zigana'dan Hopa'ya kadar uzun vadede bir yol yapılmalıdır. Allah korusun Zigana Geçidi tehlikeye girdiğinde, sabote edildiğinde Erzurum'dan Trabzon'a nasıl gideceksiniz? Çok dolaşmanız gerekecek. Bir ülke bir geçide kendini mahkum etmez. Bu nedenle kuzey-güney aksındaki yolların yapılması gerekir. Ovit Dağı Geçidi'nin yapılması sadece Erzurum ve Rize'nin değil tüm Türkiye'nin milli meselesidir." 

ERVAK Başkanı Erdal Güzel ise her yıl düzenledikleri Sultan Sekisi Toplantılarının bu seneki konusunun Erzurum- Rize Karayolu ve Ovit Dağı olduğunu belirtti. Bölge coğrafyası ve ağır kış şartları nedeniyle Karadeniz Bölgesi'nin güneye ulaşması konusunda alternatif arayışların olduğunu ifade eden Güzel, "Bu konudaki en iyi çözüm Erzurum-İspir-Rize arasındaki ulaşım yolunun iyileştirilmesi ve 12 ay boyunca açık tutulması ve en kısa mesafeye indirilmesidir" diye konuştu. 

"Ferhat gibi dağları deldik" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ovit Dağı'ndan ulaşımı sağlayacaklarına inandıklarını kaydeden Güzel, şunları kaydetti:
"Son yıllarda sağlık ve kış turizmi gibi önemli konularda büyük hamleler yapan Erzurum'un Avrasya başkenti olma yolundaki hedefine ulaşmasında Rize-Erzurum karayolunun önemi inkar edilemez. 1922'de Erzurum'da Valilik yapan Emin Bey o dönemden bu yolun önemini belirtmiştir. Bu yolla Karadeniz'in hırçın dalgaları Palandöken Dağı eteklerinde huzur bulacak, Erzurum'da denize açılabilecektir.'' 

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ise söz konusu yolun ve geçidin kader projesi olduğunu ifade etti. Çok uzun yıllardır yolun konuşulduğunu ifade eden Ofluoğlu "Bunu sadece Erzurumlunun Rizelinin istemesi yetmiyor. Bunu Ağrılı, Bingöllü, Karslı, Karadeniz'den Harran'a kadar herkesin istemesi gerekir. Böylece tüm ülkenin gündemine gelir'' dedi. 

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fevzi Polat da söz konusu projeyle birlikte bölgenin lojistik açısından önemli bir merkez olacağını vurguladı. Rize'nin İkizdere İlçesi Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu da geçidin yapılması için bir iş adamının bağışta bulunmak istediğini, bağışın proje bedelinin yüzde 51'i oranında olacağını bildirdi. 

Erzurum Valisi Sami Bulut, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık ve Saadettin Aydın ise projenin çok önemli olduğunu ve yapılması gerektiği konusundaki görüşlerini belirttiler. Konuşmaların ardından toplantı "Erzurum Rize Karayolu ulaşımı ve Ovit Dağı'' konulu panelle devam etti. Başkanlığını Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu'nun yaptığı panelde eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Prof. Dr. Erol Çakmak, Karayolları 12. Bölge Müdürü Mahmut Yıldız ve Doç. Dr. Fariz Karahan birer konuşma yaptılar.

.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2008 Pazar 19:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?