6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

1620 taşınmaz tescil altında

Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’nden Doğu Anadolu Bölgesi’nde bin 620 taşınmazın tescil edilerek koruma altına alındığını bildirildi. 

Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma kurulu Müdürü Ulvi Özel, Erzurum merkezde 256 ve ilçelerde 203 olmak üzere toplam 459 eserin tescil edilerek koruma altına alındığını bildirdi. 

Özel, Ağrı’da 57, Bayburt’ta 133, Erzincan’da 218, Iğdır’da 67, Ardahan’da 121, Bingöl’de 33, Kars’ta 476, Tunceli’de 56 ve Erzurum’da 459 olmak üzere toplam bin 620 taşınmaz eserin tescil edildiğini ildiren koruma Kurulu Müdürü Özel, eserlerin korunması konusunda yaşadıkları en büyük problemin koruma altındaki eserin çevresindeki yapılaşma olduğunu söyledi. 

Koruma Kurulu olarak başlattıkları bir çalışma ile anıt fişlerinin yeniden düzenlendiğini anlatan Ulvi Özel, “Bir süredir devam ettirdiğimiz anıt fişi güncelleme çalışmalarını önümüzdeki 3 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Daha önce eski fotoğraflarla hazırlanan fişleri yeni bilgi ve renkli resimlerle güncelliyoruz” dedi.
Tescil altındaki eserleri korumada yaşadıkları en büyük sıkıntının çevredeki yapılaşma olduğunu kaydeden Ulvi Özel, “Eserlerin çevresindeki imar değişiklikleri ve yapılaşmalar eseri korumayı güçleştiriyor ve zorlaştırıyor. Yerel yönetimlere bu konuda önemli görevler düşüyor” diye konuştu. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil altına alınmış eserlerin restore ve onarımlarına destek sağlandığını anlatan Ulvi Özel, “Bu konuda Kars ve Erzincan’da taşınmaz sahibi vatandaşların ciddi ilgisi oldu. Erzurum’da sadece 2 taşınmaz sahibi Bakanlıktan destek talep etti. Bakanlık eserin restorasyonu, projenin hazırlanması ve yapılması konusunda gereken her türlü maddi desteği sağlıyor. Vatandaşlarımız bu destekle hem taşınmazlarını onarıp hem de tarihlerine sahip çıkabilirler” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 14:56:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?