4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

19 rektör Erzurum'da buluştu

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversite rektörlerine dayanışma ve güç birliği oluşturulmasını teklif etti. Türkiye'deki üniversitelerin nitelikli bilim insanı eksikliği, fiziksel yetersizlikler, finans yetersizliği gibi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirten Koçak, güç birliğiyle sorunların aşılacağını bildirdi.
 
Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan 19 üniversitenin rektörleri Erzurum'da buluştu. Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı rektörler toplantısı bugün Kültür Merkezi salonunda başladı.

Konuk rektörlere ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversiteler arasındaki kaynaşmayı sağlamak, bilimsel ve akademik değerleri paylaşmak, görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
Atatürk Üniversitesi hakkında bazı bilgiler de veren Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, "1957 yılında kurulan Üniversitemiz, bugün 35 bini bulan öğrencisi, 2 bin 400'ü akın akademik elemanları, yaklaşık 4 bin idari personeli ve yarım asırlık geçmişi ile Türk yükseköğretimindeki haklı gururunu sürdürmektedir" dedi.

Konuşmasında Türkiye'deki üniversitelerin yaşadığı sıkıntıları anlatan Koçak, şunları ifade etti:
"Ülkemizde üniversiteler, bildiğiniz gibi nitelikli bilim insanı eksikliği, fiziksel yetersizlikler, finansal kaynak yetersizliği, öğrencilerin donanım eksikliği, öğretim üyelerinin yetersiz gelir düzeyi, paydaşlarımızla olan münasebetlerimizin yeterli düzeyde olmayışı ve yeni kurulan üniversitelerimizin fiziksel altyapı ve üstyapı sorunları gibi problemlerle karşı karşıyadır. Bu genel problemler Doğu'daki üniversitelerde daha fazla hissedilmektedir."
Dayanışma ve güç birliğiyle sorunların üstesinden gelinebileceğini vurgulayan Koçak, "Eminim ki dayanışma ve güç birliği oluşturarak bu problemlerin üstesinden çok daha kolay gelebiliriz. Bu ve bundan sonra yapacağımız toplantılarda beyin fırtınası oluşturup, ortak akıl ve sinerji sağlayacağımıza inancım tamdır" şeklinde konuştu.

Problemlerin bir kısmının çözümünün siyasi iradeye bağlı olduğunu, ancak eğitim kalitesinin artırılması, yetişmiş insan gücünün oluşturulması, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasının üniversitelerin yapabilecekleri arasında olduğunu kaydeden Koçak, üniversitelerin lokomotif gücü olan öğretim üyesi yetiştirilmesi ve geleceğin bilim insanı alt yapısının inşası için ortak akıl ve sinerjinin şart olduğunu kaydetti.

ÖĞRETİM ELEMANI YETİŞTİRMEYE TALİP OLDU

Bölge üniversitelerinin sıkıntılarını gidermek için Atatürk Üniversitesi'nin her zaman hazır olduğunu ifade eden Rektör Koçak, konuşmasında şunları kaydetti:
"Atatürk Üniversitesi olarak, biz ihtiyaç duyan üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki elemanlarının yetiştirilmelerine katkıda bulunmak istiyoruz. Üniversite olarak lazım olan tüm imkanlara sahibiz. Bunu yaparken merkeziyetçi bir zihniyetle değil, öğrenci alımından, verilecek eğitimdeki konu başlıklarına kadar sizlerin katılımını sağlayarak yapmak istiyoruz."

BABA OCAĞI ÜNİVERSİTELER GÖREVLERİNİ YAPMALI

Rektörler toplantısına başkanlık eden Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi T. Okumuşoğlu, yeni üniversitelerin kurulmasını sağlayan üniversitelerin sıkıntıların giderilmesinde de aktif rol alması gerektiğini söyledi. Bölgede çok yoğun miktarda genç ve yeni üniversite kurulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okumuşoğlu, "Bu üniversitelerin oluşmasında etkin olan baba ocaklarının bu görevlerini daha fazla yapması gerekmektedir" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 18:47:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?