4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

20 ailenin 20 yıllık çilesi

Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Koşapınar köyünde 20 aile, 1989'da meydana gelen heyelanda hasar gören ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan evlerinde yaşamını sürdürüyor.


Aşkale'ye 19 kilometre uzaklıkta bulunan Koşapınar köyünde, yaşanan heyelanın ardından Afet İşleri Genel Müdürlüğü teknik elamanları tarafından hazırlanan rapora göre 80 hanelik köyde 50 evin naklinin yapılması gerektiğine karar verildi. Oturulamaz raporu verilen 50 hane sahibinden yalnızca 27'si, İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne başvurarak borçlanma yoluyla afet konutu yapılmasını istedi.


Bunun üzerine, Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, 1997'de ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan protokol doğrultusunda belirlenen, köye 1,5 kilometre uzaklıktaki alanda, 27 konutun temeli atıldı. Her biri 9 bin 350 TL'ye mal olan konutların inşaatı, 5 yıl içerisinde tamamlanırken, kaynak anlaşmazlığı yüzünden çıkan sorun nedeniyle su bağlanamadı.


SU BEKLİYORLAR
Yapımları tamamlanmasına rağmen yeni konutlarına taşınmayarak hasar gören ve zemindeki kaymadan dolayı duvarlarındaki çatlakların giderek büyüdüğü evlerinde yaşayan afetzedeler, yeni evlerine su bağlanmasını bekliyor.
Afetzedelerden Osman Dindi, yıkılabileceği endişesiyle evinin duvarlarını içten ve dıştan ahşap direkle güçlendirmeye çalıştığını, ancak her yıl yaşanan zemindeki kaymadan dolayı evinin yıkılmasından korktuğunu söyledi.


Evinde rahat uyuyamadığını dile getiren Dindi, “Hasarlı evlerden bir an önce kurtulmak istiyoruz. Köyde birçoğunun evi benim evim gibi hasarlı. Can güvenliğimiz yok. Eğer bu evleri boşaltmazsak bir gün üzerimize yıkılacak. Yetkililerin bir an önce su sorununu çözmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Koşapınar köyü sakinlerinden Mahir Sefiloğlu da 27 aileden 7'sinin köyden göçtüğünü, 20 ailenin ise konutlarına taşınmak için su beklediğini söyledi. Sefiloğlu, İl Özel İdare Genel Sekterliğinin konutlara, köyün suyunun paylaştırılmasını istediğini, ancak evi sağlam olan köylülerin, içme suyunun yetersiz olması nedeniyle karşı çıktığını savundu.


Bu nedenle yetkililere 8 kilometre uzaklıkta bulunan bir kaynağı önerdiklerini anlatan Sefiloğlu, “Ancak maliyeti fazla olur diye yetkililer buna karşı çıktı. Bu sorunun çözülmesi için çalmadığımız kapı kalmadı. Şimdiye kadar bir sonuç alamadık” dedi.


Heyelanda evi oturulamaz hale gelmesiyle birlikte kente göç eden afetzedelerden Midhat Dindi de heyelanda evinin hasar görmesi nedeniyle geçici olarak kente göç ettiğini, köye geri dönmek için 8 yıldır afet konutlarına su bağlanmasını beklediğini söyledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 14:34:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?