4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

20 yaş dişi korkulu rüyanız olmasın

YİRMİ YAŞ DİŞİ KORKULU RÜYANIZ OLMASIN

Yirmi yaş dişlerinin doğru pozisyonda çıkması ve çevre dokulara zarar vermemesi halinde bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca olmadığını belirten Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı Dr. Cansın Özgür, bu dişlerin 7 yaşından 25 yaşına kadar gelişme gösterdiğini söyledi.

Dokuz yaşında radyografilerde de görülmeye başlayan 20 yaş dişilerinin yüzde 95’inin 24 yaşında bütün haraketlerini tamamladığını kaydeden Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı Dr. Cansın Özgür, dişin çıkış yolunu takip edip sürmesini tamamlaması ya da farklı bir yöne doğru kendine çıkış yolu oluşturmasının problemlerin başlangıç sürecini oluşturduğunu dile getirdi.

Yirmi yaş dişlerinin farklı yöne çıkmasının, gömülü kalmasının veya herhangi bir patolojiye sebep olmasının birkaç nedeni buluğunu ifade eden Dr. Özgür

uzmanlar, “Yirmi yaş dişlerinden birden fazla kök varsa bunların farklı süreçte gelişmesi dişlerin normal seyrinde sürmemesini sebep olabilmektedir. Diğer bir sebep ise diş genişliklerinin fazla, fakat çenedeki alanın az olmasıdır. Buna bağlı olarak diş sürmesini tamamlayacağı alana ulaşamaz. Gelişim sırasında oluşan sıkıntılar da bu sebeplerin içinde sayılabilmektedir” diye konuştu.

Yarı gömülü 20 yaş dişinin çevresinde oluşan iltihapın (perikoronitis) çok ciddi ağrı tablosu oluşturduğunu anımsatan Dr. Cansın Özgür, “Çevre dişlerde çürük oluşumuna, dişlerde sıkışıklık dolayısıyla şekil bozukluğuna, yirmi yaş dişi kaynaklı kist veya tümör oluşumuna, bulunduğu bölgedeki kemiği enfeksiyon benzeri oluşumlarla eritme problemine ve çene kırıklarına sebep olabilmektedir. Eğer bir yirmi yaş dişi sürmüşse ve aktif olarak kullanılıyorsa veya gömülü yirmi yaş dişi herhangi bir probleme ne hasta açısından ne de diş hekimi açısından neden olmuyorsa, çekimi zorunlu değildir.

Fakat gömülü olan bir yirmi yaş dişi ne yazık ki patlamaya hazır bir bomba gibidir. Yapılması gereken 6 aylık düzenli kontroller için diş hekimine gidilmeli ve bu kontrollerde düzenli olarak 20 yaş dişlerini net olarak gösteren radyografiler aldırılmalıdır. Yirmi yaş dişinin çekimine karar verilmesi durumunda, diş çekimi yapılacak alan sterilizasyon kurallarına uygun olarak hazırlanmalı, alana lokalanestezi uygulanmalı ve dişin çekimi cerrahi prensiplere göre uygun olarak yapılmalıdır” diye konuştu.

Yirmi yaş dişi çekimi sırasında hastaların en büyük korkusunun herhangi bir ağrıyı hissetme düşüncesi olduğunu vurgulayan Dr. Özgür, “Lokal anesteziler, beyin ile çekim alanı arasındaki sinir iletilerini bloke ettikleri için böyle bir olasılık, doğru uygulanmış bir lokal anestezi ile mümkün değildir. Fakat dokunma ve baskı duyusu sadece genel anestezi ile bloke olduğundan, hasta dokunma ve baskı duyusunu hisseder. Bu, ağrıyla çok karıştırılan bir duyudur. Bu sebeple hastanın ve hekimin bunun ayrımına iyi varması gerekir. Yirmi yaş dişinin cerrahi çekimi sonrası, reçete edilen ilaçlar düzenli ve zamanında kullanılmalıdır. Ağıza gelen kan kesinlikle tükürülmemelidir. 24 saat süreyle tütün ve tütün ürünleri tüketilmeme, sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Operasyon sonrası o bölgeye yüzün dışından soğuk kompres uygulaması, operasyon sonra şişliği en aza indirecek bir durumdur” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2011 Perşembe 13:51:00
Güncelleme :5 Mayıs 2011 Perşembe 19:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?