8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

2010 kayakta seferberlik yılı

2010 KAYAKTA SEFERBERLİK YILI OLACAK

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık, 2010 yılını kayakta seferberlik yılı olarak ilan ettikleri söyledi.

Fransa ile Türkiye’nin nüfus, yüzölçümü ve diğer özellikleri nedeniyle Türkiye’yle çok benzeştiğini belirten Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık, sadece yüzde 17’si dağlık olan Fransa’nın geçen yılki turizm geliri olan 39 milyar Euro’nun yüzde 52’sini kış turizminden sağladığını bildirdi.

Türkiye’nin yüzde 62’sinin dağlık olmasına rağmen bu yıla kadar kış turizminden kayda değer bir gelir elde edilemediğini dile getiren Ayık, “Fransa’nın kış turizminde 15 milyon yatağı varken, Türkiye’nin kış turizmindeki yatak sayısı sadece 15 bin. Fransa’nın tek bir kayak merkezinde 500’den fazla mekanik tesisi, 200’den fazla kar pistini hazırlamaya yarayan snowtrack araçları var. Türkiye’nin ise tüm yurttaki mekanik tesis sayısı sadece 60 adet, snowtrack araç sayısı ise 40.” Dedi.

Türkiye’nin yaz turizminden yılda 10 milyar dolar elde edebilmek için olağanüstü yatırımlar yaptığını buna karşılık, kış turizminden gelir elde etme fırsatının bugüne kadar kaçırıldığını belirten Dr. Özer Ayık, bu yıl yapılan yeni tesis ve hummalı çalışmalar ile bu fırsatı yakalamak için ilk adımların atıldığını ve 2010 yılının Kayakta Seferberlik Yılı olarak ilan edildiğini söyledi.

Türkiye’nin, yurt dışında deniz, kum, güneş ülkesi olarak bilindiğine işaret eden Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık, 3 tarafı denizle çevrili olan ülkemizin deniz seviyesinden yüksekliğinin 1.132 metre olduğunu belirterek, “Ankara’dan bir çizgi çekip, doğuya baktığımızda yükseklik bin 500 metrenin üzerine çıkıyor. Bugün kayak denince ilk akla gelen Alpler’in birkaç nokta hariç denizden yüksekliği 2 bin 300 metre. Türkiye’de 3 bin metrenin üzerinde 120’den fazla dağımız var. 6 ay karın altında olan 20 civarında ilimiz var. Bu verilerle baktığımızda hiçbir sporun kayak kadar ekonomik, sosyal sürdürülebilirliği ve geri dönüşümü yok. Kış turizmi, yaz turizmine oranla 4 kat daha fazla geri dönüşü olan, binlerce insana istihdam oluşturabilecek, ekonomik anlamda bir ülkenin kaderini değiştirebilecek bir kaynak.”

Kayak turistinin sürekli yeni pistler, yeni dağlar, yeni yerler keşfetmek gibi bir yapısı olduğunu ifade eden Ayık, bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin Dünya üzerinde bakir kalmış hemen hemen tek ülke olduğunu söyledi. Yabancı kayak turistinin genellikle kayak malzemelerini taşımak yerine, gittiği ülkelerden satın aldığını yada kiraladığını, ne kadar profesyonel olursa olsun yeni gittiği ülkedeki dağı tanımadığı için kayak hocası kiraladığını, mekanik tesisleri günde en az 10 kez kullandığına işaret eden Dr. Özer Ayık, şunları kaydetti; “Bu açıdan kayak turizmi çok büyük gelirlerin elde edilebileceği bir sektör. İsviçre, İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya, İskandinav Ülkeleri, milli gelirlerinin yüzde 20-25’ini kış turizminden sağlıyorlar. Yabancı turisti bir kenara bırakıp, Türkiye’den yurt dışına kayak için giden yerli turistin yüzde 20’sini bile Türkiye’de tutabilsek, Türkiye’ye çok büyük ekonomik gelir sağlanır.”

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 13:51:02
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 13:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?