4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

30 yıldır bitmeyen su çilesi

30 YILDIR BİTMEYEN SU ÇİLESİ

Erzurum’un Narman İlçesine bağlı Araköy köyünde 30 yıldır yaşanan içme suyu sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamadı. Araköy köyü halkı içme suyunu köye 600 metre uzaklıktaki kayalıkların dibinden çıkan kaynaklardan evlerine su taşıyorlar. Günde 5-6 kez su taşımak durumunda kaldıklarını söyleyen köy kadınları, “Bu devirde bu çile çekilir gibi değil” diyerek yaşadıklarına tepki gösterdiler.

Kaynağın üst kısmının kayalık olması nedeniyle alt tarafta su dolduran köy kadınlarının kaya düşme tehlikesine aldırmadan su ihtiyaçlarını bu kaynaktan gideriyorlar. Köy yakınlarında başka bir kaynak olmadığını söyleyen köy halkı “İçme suyumuzu ya bu tehlikeye aldırmadan kayaların dibinden alacağız yada ilçenin kanalizasyonunun da karıştığı dereden alacağız. Dereden su aldığımızda çocuklarımız yaşlılarımız hasta oluyor. Şu anda kullandığımız kaynak suyunun da sağlıklı olup olmadığını bilmiyoruz ama başka çaremiz yok sağlıksızda olsa tek içecek suyumuz bu” diye konuşuyorlar.

Köy halkından Nafiye Akpınar (60) “Devletlimizden tek isteğimiz köyümüze içme suyu getirsinler. Bizleri bu rezillikten kurtarsınlar. Çoluk çocuğumuz derelerden su taşımaktan helak oluyor. Ben 60 yaşındayım bu çileyi çekiyoruz hiç olmasa çocuklarımız çekmesin. Bizi bu sıkıntıdan kurtarın“ dedi.

Köy halkının kullandığı suyun ise kış aylarında oldukça azaldığı buna rağmen mevcut su ile idare ettiklerini belirten köy kadınları, yaz aylarında ise suyun tamamen azaldığını belirtiyorlar.

Köy sakinlerinden İsmail Akyol ise “Köy kadınları bazen su için kavga edecek duruma geldikleri oluyor biz köy erkekleri kadınlarımızın yüzüne bakamaz olduk bir köye içme suyu getiremedik devletlimiz bizi bu çileden kurtarsın” dedi.

Köyün deprem nedeniyle ikiye ayrıldığı yarısının derenin karşı tarafında afet işlerince yapılan konutlarda ikamet ettikleri yarısının ise eski köyde kaldıkları her iki tarafında içme suyunun olmadığı kaydedildi.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’ün ilçe ziyareti sırasında ilçe kaymakamlığında köy muhtarlarının da katıldığı toplantıda içme suyu sorunları olduğunu ve yaklaşık 30 yıldır bu sorunu gideremediklerini dile getiren köy muhtarı Lütfü Akpınar’a Vali Öztürk çevrede su alabileceğiniz bir kaynak yok mu diye sordu. Muhtar Akpınar ise “Dağyolu köyü sınırları içerisinde bir kaynak olduğunu ancak bu kaynaktan aşağıda bulunan Kuruçalı köyü ve Samikale köyü arazi suladıkları için bize vermiyorlar” dedi.

30 YILDIR SONUÇ ALAMADIK

Dağyolu köyü muhtarı ve Kuruçalı köyü muhtarından bu köye içme suyu vermeleri konusunda söz aldığını söyleyen muhtar Lütfü Akpınar, ”Şimdiye kadar seçilen bütün muhtarlarımız bu iş ile ilgilendiler. Her yere baş vurduk, ancak 30 yıldır bir sonuç alamadık. Şimdi ise sayın valimiz ve kaymakamımız ilgilenirlerse bu sorunumuz çözülür inşallah” dedi.

30 YILDIR BİTMEYEN SU ÇİLESİ
30 YILDIR BİTMEYEN SU ÇİLESİ
30 YILDIR BİTMEYEN SU ÇİLESİ
30 YILDIR BİTMEYEN SU ÇİLESİ
İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2009 Pazartesi 10:19:01
Güncelleme :28 Aralık 2009 Pazartesi 10:29:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?