4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

400 milyon dolar yatıyor

Erzurum, 2011’deki Dünya Üniversitelerararası Kış Oyunları için 400 milyon dolar yatırımla hazırlıkları tamamlıyor.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, yatırımların Palandöken’i, Avrupa’nın en büyük kış turizmi merkezi haline getireceğini söyledi. Dedeman Otel Bölge Müdürü Adnan Hastürk, “Biz de iki otelimizin kapasitesini artırmayı planlıyoruz” dedi.

Dedeman Holding’in ilk yatırımı yaptığı Erzurum Palandöken Dağı’nın dünyaca tanınan bir kayak merkezi haline getirilmesi için kollar sıvandı. 2011’de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na hazırlığın tamamlanmak üzere olduğu şehre, iki yıl içinde 400 milyon dolara yakın yatırım yapıldı. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Erzurum’da 2011’de düzenlenecek Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları ve daha sonraki yıllarda alınacak turnuvalara hazırlık için 400 milyon dolara yakın yatırım yapılacağını söyledi. Palandöken’i, Avrupa’nın en büyük kayak merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini kaydeden Ayık, yapımları 2011 yılına yetişmese de 12 otel tahsisinin yapılacağını aktardı.

Diğerlerine de aday

Erzurum’daki Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları’na 1500’ü sporcu olmak üzere yurtdışından 3 bin katılımcı beklendiğini aktaran Ayık, “2011’den gelir hedefi büyük değil. Ama dünyadaki kış turizm mzerkelerinin ortak özelliği büyük spor organizasyonlarına evsahipliği yapmaları. 2011’deki şampiyona Erzurum için başlangıç olacak. Diğer yıllardaki dört kış sporu şampiyonasına da adayız. Palandöken, Avrupa’nın kış turizm merkezlerinden biri olacak” dedi.

Ayık, Türkiye’deki kış turizmiyle ilgili de “Kış turizminde yatak kapasitesi 15 bin. Bunun altı bini Uludağ’da. Bu rakam dağları daha az olan Fransa’da bile 15 milyon. Türkiye’de 26 kayak merkezi var bunun sayısı 30’a çıkacak. Artvin, Samsun gibi illerde de kayak merkezleri kuruluyor” bilgisini verdi. Dedeman Otel Bölge Müdürü Adnan Hastürk ise, “Bölgedeki iki otelimize ek yatırım yapacağız ve otel kapasitemizii artırmayı planlıyoruz. Palandöken’de inanılmaz şeyler oluyor. Bölgenin pazarlanması ve marka olmak bölgedeki otellerin hepsine yarayacak” diye konuştu. Hastürk, “bu yıl 65 milyon dolar ciro, yüzde 54 doluluk rakamına ulaştık. Geçen yılki ciromuz 78 milyon dolardı. Dünyada ilk 100 otel zinciri arasındayız. Yeni açılacak tesislerde 1200 kişiye iş sağlanacak” dedi.

Pistleri ışıklandırıyor

DEDEMAN Palandöken Genel Müdürü Nuri Avşarer, sezonu 15 Aralık’ta açtıklarını belirterek, yılbaşında her iki otellerinde de yüzde yüz doluluğa ulaştıklarını söyledi. Avşarer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl ilk defa gece kayağı da yaptıracağız. Geçen yıl kar yağışı az olduğu için sezon iyi değildi. Bu yıldan umutluyuz. Rusya, Ukrayna ve İran’dan turist çekiyoruz. Suni karla da sezonu uzatacağız.”

Konaklı, dünyanın en şanslı köyü olacak

ERZURUM’da kayak bölgesi alanında yer alan Konaklı Köyü’nün, 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları nedeniyle şansı döndü. Yoksul olan Konaklı, Palandöken’e alternatif olurken köy de rehabilite ediliyor. Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, “Konaklı köyü yakınında Olimpiyatevi yapılacak. Köyün de fonlarla rehabilite edilmesi sözkonusu. Bölgeye otel tahsisleri de yapılıyor. Fakir köyün şansı bu şekilde dönüyor” dedi.

Hanife Baş - Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2009 Cumartesi 15:54:10
Güncelleme :26 Aralık 2009 Cumartesi 15:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?