6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

5 Haziran Çevre Günü konferansı

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası, Erzurum'da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Havuzbaşı Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Daha sonra Erzurum Lisesi Kültür Salonunda bir program düzenlendi.

Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, burada yaptığı konuşmada; 1982 yılında İsveç'in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla 5 Haziran'ın "Dünya Çevre Günü" olarak kabül edildiği ve kutlandığı söyledi. Toraman, çevreyle ilgili Erzurum'da yapılan çalışmaları da şöyle sıraladı:

" İlimiz için bugüne kadar özellikle kış aylarında çok önemli bir çevre sorunu olan hava kirliliğinde çözüm adına önemli mesafeler alınmıştır. 2007- 2008 dönemine gelinceye kadar kalorifercilere, mahrukatçılara, bina yöneticilerine, muhtarlara, esnafa yönelik kömür, doğru yakma teknikleri ve doğal gazın önemi ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılmış, beraberinde 600 bina yöneticisinin adresine konu ile ilgili bilgi ve destek isteyen yazı yazılmış, 181 Alo Çevre Hattı 24 saat esasına göre faal olarak çalıştırılmış, 2007 - 2008 kış döneminde kirliliğin diğer unsurları olan egzoz kirliliğine karşı 10. 700 motorlu taşıta emisyon kirliliği konusunda toplantılar yapılmış ve kamu kurum ve kuruluşların, Otomobilciler Derneği, Sivil toplum Örgütleri ile egzoz kirliliği konusunda toplantılar yapılmış, yönetmelikte belirtilen şartlara haiz 6 adet servise egzoz emisyon yetkisi verilmiş, sanayi esnafı ile yapılan çalışma neticesinde 200 adet yağ sobası kaldırılmış kömür sobası kullanımı başlatılmıştır. Alınan çok ciddi tedbirler ve doğalgazın kullanımı sonucu ilimiz kirli iller sıralamasında 2005 - 2006 kış sezonunda 2. sıradan 12. sıraya düşürülmüş, 2006- 2007 kış sezonunda Dünya Sağlık Örgütünün tavsiye ettiği ideal değerler yakalanmış, 2007 - 2008 kış döneminde tüm meteorolojik olumsuzluklar ve çok ciddi soğuklara rağmen hava kirliliğinde istenilen standart değerler yakalanmıştır."

Daha sonra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, çevre konusunda yerel yönetimler olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Küçükler, Suriye'de her doğan bebek için 10 zeytin ağacı diktirildiğini yoksa nüfus cüzdanı verilmediğini belirtti.

Erzurumu Valisi Sami Bulut'ta, teknoloji ilerledikçe insanların kar gütme hesaplarının çevreye zarar verdiğini ifade ederek, 7'den 70'e herkeste çevre bilincininin oluşması gerektiğini vurguladı. Vali Bulut, Kızıldereli atasözünü hatırlatarak, " Çevre, doğa bize atalarımızdan bırakılan bir miras değildir. Çevre, doğa bizim çocuklarımıza, gelecek nesillere bırakacağımız emanettir." dedi.

Programda daha sonra öğrenciler tarafından "Doğa ile Barış Sözleşmesi" ve "Çevre Andı" okunarak, Erzurum'da en çevreci okul olan Tatbikat, Sabancı ve Palandöken İlköğretim Okulu müdürlerine birer ödül verildi. Program, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisiyle sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 13:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?