6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

50 yıllık çöp sorunu çözüldü

Erzurum’da yaklaşık 3 yıldır Türk-Alman teknik işbirliği Bürosu tarafından yürütülen Katı Atık Genel Projesi ile şehrin 50 yıllık çöp sorunu giderildi. 16 milyon euro harcanan proje belediyelerin çöp giderlerini önemli ölçüde düşürdü. 

Büyükşehir Belediyesi, tesisin kurulacağı Süngeriç köyü yakınlarında toplam 2 trilyon lirayı bulan 550 dönüm arsayı istimlak ederek gerekli şartları yerine getirdi. Alt yapı çalışmalarının tamamlandığı Katı Atık Projesi ile çöp araçları ve konteynırları yenilendi. 

Türkiye’nin en modern ve en kapsamlı projesi olarak gösterilen çöp alanı 50 yıla hitap eder şekilde düzenlendi. 5 futbol sahası büyüklüğündeki çöp alanı sahasının altı su geçirmez madde ile kaplandı. Bu sayede çöp suyu ise tahliye boruları ile yine yalıtımı yapılan havuzlara taşındı. Projedeki su arıtma tesisi sayesinde yer altı su kaynaklarının kirlenmesi de önlendi. 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Vahşi depolama alanına dökülen çöpteki su yer altına inerek su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açıyordu. Erzurum’a kazandırdığımız tesis ile yer altı su kaynaklarımızın kirlenmesini de önlemiş olduk” dedi. 

Erzurum’da belediyelerin çöp için yılda 3.7 milyon euro harcadığını anlatan Başkan Küçükler, tesis sayesinde önemli ölçüde tasarruf sağlandığına dikkat çekti. Erzurum’da yılda ortalama 70 bin ton çöp toplandığını kaydeden Başkan Küçükler, “Katı atık tesislerimiz sayesinde temiz bir çevreye kavuştuk. Bu tesis sayesinde çöpe harcanan kaynaklarda önemli düşüşler oldu” diye konuştu. 

Başkan Küçükler, şehrin yıllardır kullandığı vahşi depolamanın yapıldığı şehrin yerleşim yerlerine çok yakın olan çöp sahasının yerine, yerleşim yerinden uzak düzenli depolama tesisi ve tıbbi atık sterilizasyon tesisi inşa edildiğini belirterek, “Alman hükümeti mali işbirliği çerçevesinde 8 milyon 600 bin euro Almanya tarafından, 7 milyon 400 bin euro ise Büyükşehir Belediyemiz imkanları ile sağlandı. 

Tesis Büyükşehir Belediyesi ile bağlı ilçe belediyelere hizmet verecek Tıbbi atık sterilizasyon tesisi ise hem Erzurum ve hem de bölge illere hizmet verecek şekilde inşa edildi” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 13:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?