4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

7 kişi H1N1 tedavisi gördü

ERZURUM’DA 7 KİŞİ A H1N1 TEDAVİSİ GÖRDÜ

Erzurum’da domuz gribi şüphesiyle test örneği alınan 42 kişiden 7’sinde virüs tespit edildi.

7 vakadan 6’sı evinde takip edilerek tedavi edilirken, bir vaka 2 gün hastanede müşahade altında tutulduktan sonra taburcu edildi.

Halen hastanede 8 şüpheli vakanın bulunduğu bunlardan sadece birisinin doğrudan A H1N1 hastalığı şüphesi  tedavi altında bulunduğu açıklandı.

Erzurum Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum’da ilk domuz gribi vakasının 18 Ekim’de belirlendiğini ve grip belirtileri bulunan 42 kişiden alınan numunelerin sadece 7’sinde virüs tespit edilerek tedavi uygulandığını bildirdi. Doç. Dr. Vançelik, “Bu yedi vakanın altısı sadece evde takip edilmiş, bir vaka ise iki gün hastanede yattıktan sonra taburcu edilmiştir. 7 vakanın tamamı hastalık ve bulaşıcılık sürecini geçirip sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedirler. 09 Kasım 2009 itibariyle Erzurum ilinde Pandemik Grip (İnfluenzza A H1N1 Gribi Domuz Gribi) nedeni ile ölmen hasta yoktur. Domuz gribi ile hastanede yatan hasta sayısı 8’dir. Bunlarda sadece bir kişi doğrudan A1N1 hastalığı nedeniyle yatırılmış olup, genel durumu iyidir. Diğer 7 kişi griple beraber başka hastalıkları nedeniyle yatmaktadır” diye konuştu.

Doç. Dr. Vançelik, pozitif vaka ve yatan hasta sayısı kaç olursa olsun hastalıkla mücadelenin temel şartının risk gruplarının aşılanması, sabunlu su ile el yıkamanın daha sık uygulanması olduğunu dile getirdi. Ortak kullanıma açık cisimlerin televizyon kumandası, elektrik düğmeleri, merdiven trabzanları gibi yerlerin çamaşır suyu dokuz ölçek su karışısı ile günde en az iki defa temizlenmesini isteyen Doç. Dr. Vançelik, “Grip belirtileri olanların öksürük, hapşırık durumlarında tek kullanımlık mendil kullanmaları, yine bu kişilerin hastalık süresince toplu yaşam yerlerine gitmemeleri gitmeleri halinde ise maske kullanmaları gerekmektedir. Halkımızın bu hastalıkta vaka veya ölen sayısına değil de bu önlemlere odaklanması gerekmektedir” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum’a gönderilen aşılardan sağlık çalışanları ve hacı adaylarının aşılarının yapılmasına devam edildiğini bildiren Doç. Dr. Vançelik, “Sağlık Bakanlığı ile Milli eğitim Bakanlığı arasındaki protokol çerçevesinde Milli Eğitim müdürlüğü ile koordineli bir şekilde ilçelerde dahil olmak üzere her okuldan grip eğitimi konusunda eğitim vermek üzere bir öğretmen saptanmıştır. Bu öğretmenlerin gruplar halindeki eğitimi İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Uz. Dr. Rukiye Çetin Seçkin tarafından yapılmıştır” dedi.

Pandemik grip aşılaması çalışmalarının Kasım ayının üçüncü haftasından itibaren 6 ay-2 yaş çocuklar ve kronik hastalığı olanlar ve gebe grubu ile devam edeceğini bildiren Vançelik, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime başvurmaları gerektiğini söyledi.

Sağlık İl Müdürü Vançelik, il Sağlık Müdürlüğü’nce belirli peryotlar ile pandemik grip süreci ve vakalarla ilgili genel bilgilendirmelerin yapılmaya devam edileceğini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 12:45:04
Güncelleme :9 Kasım 2009 Pazartesi 13:00:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?