8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

89. ve 94.ncü alaylar unutulmadı

GİRESUNLULAR, GÖNÜLLÜ 89. VE 94.NCÜ ALAYLARINI UNUTMADI

Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce organize edilen Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı kapsamında Giresunlular Sarıkamış'ta şehit düşen kahramanları için Erzurum'a adeta çıkarma yaptı.

Kalabalık bir araç konvoyuyla Giresun'dan başlayıp Erzurum, Narman, Oltu, Akşar, Şenkaya ve Ormanlı köyünde devam eden anma programında şehitleri için biraraya gelen Giresunlular 1914 tarihinde şehit düşen gönüllü 2 Giresun Alayı'nı andı.

Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin organizesiyle biraraya gelen Giresunlular, 96 yıl önce Sarıkamış Harekatı'na katılmak üzere 89. ve 94.ncü Giresun Alayı olarak yaklaşık 6 bin gönüllü askerin binbir zorlukla iştirak ettiği ve tamamına yakınının şehit düştüğü toprakları ziyaret etti.

Açılışta; GİFSAD Giresun Uşakları Halk Oyunları Ekipleri, Milis Komutanı Mustafa Kemal'in Muhafız Alayı Komutanı Topal Osman Ağa'nın milis kuvvetleri için sefere çıkmadan önce oynatmış olduğu halk oyunlarından örnekler sundu.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başlanan anma programının organizasyonunu üstlenen Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, Narman ilçesinde 3. Ordu Şehitlik Anıtı ve Şehitliği açılışında yaptığı konuşmada 1 Kasım 1914 tarihinde Giresun'dan yola çıkan ve 3 bin neferden oluşan 89. Giresun Alayı'nın asker sayısının 7-8 Mayıs 1915 gecesi 130'a, yine 10 Kasım 1915'te gönderilen 3 bin askerden oluşan 94. Giresun Alayı'nın mevcudunun ise 27 Mayıs 1915 tarihinde 27'ye kadar düştüğünü söyledi.

Kara, "Henüz daha 14-15 yaşlarında veya askere alınmayacak kadar yaşlı kişilerden oluşan gönüllü kahramanlar bu vatan için üzerlerine düşeni fazlasıyla gerçekleştirmiş ve vatan gibi kutsal bir değer uğruna şehit olmuşlardır. Sarıkamış'a kadar göğüs göğüse çarpışmaların da yaşandığı Narman, Oltu ve Akşar güzergahında büyük bir kahramanlık destanı yazılmıştır. Atalarımızın unutulmaması ve yadedilmesi adına Giresun Uşakları olarak buralara kadar geldik. Gösterilen yakın ilgi ve alakadan ötürü Oltulu kardeşlerimize teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Oltu ilçesindeki 10. Kolordu Zafer Anıtı'nın açılışında konuşan Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ise "Giresun'dan kalkarak Oltu'ya kadar gelerek milletin malı olan bir anıtı bizlere hediye ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Sarıkamış bir ibrettir. Düşmandan daha acımasız kış koşullarıyla mücadele eden aziz şehitlerimizle ne kadar gurur ve şeref duysak azdır. Bu vatan için kanları ve canları uğruna savaşan ve bu vatanı bizlere emanet eden o yüce insanları her zaman hatırlamak ve anmak üzerimize bir borçtur. Ruhları şad olsun" dedi.

Duygusal anların yaşandığı anma programına katılan davetlilere güneşten korunmaları için Oltu Belediye Başkanlığınca belediye armalı şapkalar dağıtıldı.

GİRESUNLULAR, GÖNÜLLÜ 89. VE 94.NCÜ ALAYLARINI UNUTMADI
GİRESUNLULAR, GÖNÜLLÜ 89. VE 94.NCÜ ALAYLARINI UNUTMADI
GİRESUNLULAR, GÖNÜLLÜ 89. VE 94.NCÜ ALAYLARINI UNUTMADI
GİRESUNLULAR, GÖNÜLLÜ 89. VE 94.NCÜ ALAYLARINI UNUTMADI
GİRESUNLULAR, GÖNÜLLÜ 89. VE 94.NCÜ ALAYLARINI UNUTMADI
İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2010 Cumartesi 14:20:04
Güncelleme :31 Temmuz 2010 Cumartesi 17:25:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?