6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Ahilik Kültür Haftası bu gün başladı

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Erzurum’da kortej yürüyüşü düzenlendi.
13-19 Ekim 2008 tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik Kültürü haftası kapsamında bugün Tarihi Çifte Minareli medrese önünden Atatürk Anıtına kortej yürüyüşü yapıldı. 

Yürüyüşe Vali Yardımcısı Gürkan Polat, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hikmet Ağ, Esnaf ve Sanatkarlar odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, oda başkanları ve esnaf temsilcileri katıldı. 

Yakutiye Belediyesi Mehteran Ekibinin marşları eşliğinde Cumhuriyet caddesi üzerinden yürüyerek Havuz başına gelen katılımcılar burada düzenlenen törene iştirak ettiler. 

Yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. 

Törende konuşan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hikmet Ağ, 'Kardeşim' anlamında olan 'Ahi' kelimesinin örgütün adı kabul eden bir anlayışın vizyonunun 'hep birlikte büyük hedeflere yürümek' mantığına dayandığını belirterek, “Bu vizyon,örgütü ileriye yönelten yol gösterici bir ışıktır. Bir sosyal organizasyon olan Ahiliğin de diğer örgütlerde olduğu gibi amacı doğrultusunda bir misyon yüklendiği görülür.
Ahiliğin temel misyonu mükemmel fertler yetiştirerek mükemmel topluluklara ulaşmak,dünyayı düzene sokma yoluna yapışmak ve bu şekilde 'insanlara ve insanlığa hizmet' edebilmektir” dedi. 

“Dünyaya düzen ve hizmet verme iddiasında olan Ahiler, misyonlarını yerine getirebilmeleri için önce kendilerinin mükemmel olmaları gerektiğinin bilincindedirler” diyen Ağ, “Ahi önce kendisine çekidüzen vermelidir ki,inandırıcı olsun hizmet edebilsin. Meslek sahibi olmayan bir Ahi tasavvur edilemez Her fert becerisine göre bir mesleğin maharet ve hünerlerini kazanır, iş sahibi olur ve sosyal hayata katkı sağlar. Mesleği olmayanın başkasına faydası olmaz.Toplumun mutluluğu ve gücü, ancak her bireyin bir meslek sahibi olarak toplumsal hayata katkı sağlamasıyla mümkündür.Her Ahinin önüne konulan hedefle ilgili canlı tarif, itibar,güç ve kudret sahibi olmak,hüner ve maharetten geçer. Ahiliğin doğru anlaşılması;vizyon,misyon ve organizasyon biçiminin günümüzde özellikle iş dünyasında uygulanması,Türkiye ve dünya için büyük bir kazanç olacaktır” diye konuştu. 

Esnaf ve Sanatkarlar odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat ise törende yaptığı konuşmasında Anadolu Selçukluları döneminde, Anadolu'da yayılan ve Osmanlının kuruluşunda çok önemli rol oynayan Ahilerin sadece şehirlerde değil; kasaba, köyler ve dağ başlarında da faaliyette bulunduğuna dikkat çekti. 

Ahilerin şehirlerde kurdukları tezgahlar ve iş merkezleriyle devletin zaviyelerde de askeri faaliyetlerde de bulunduğunu anlatan Fırat, “Bir düşüncenin başarılı olabilmesi, vizyon ve misyonun geçerliliği kadar, iyi bir organizasyona sahip olmasıyla da ilgilidir. Ahilik kurumu bu bağlamda incelediğimizde; günümüzde bile rağbet gören bir organizasyon türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ahilik; ülkenin genel hukuk kurallarına bağlı olmakla birlikte, kendi iç dinamikleriyle işleyen bir yapıya sahiptir. Organizasyonun mükemmel işleyişi, üyelerinin kendilerini "ayrılmaz" ve "vazgeçilmez" biçimde organizasyona bağlı görmeleriyle sağlanır” şeklinde konuştu. 

Ahilik vizyonunun çekirdek ilkelerinin, Örgütün toplumsal sorumluluğu, Hizmete Mükemmellik, Dürüstlük ve doğruluk, Ortak yaşama şeklinde sıralanabileceğini kaydeden Fırat, “Ahilerin organizasyonlarında her bireyin bir "değeri" olup, günümüzde model alınmaya çalışılan "faaliyet örgütü" ve "enformasyon örgütü"nün örneğini oluşturur. Faaliyet türü örgütlenmelerde "emir-komuta" anlayışı ön plana çıkarken, enformasyona dayalı örgütlenmelerde uzmanlık esas kabul edilir. 

Ahilik vizyonunu oluşturan temel bileşenlerden biriside "tasarlanan" gelecektir, örgütün hedeflerini ifade eder. Bunun için, örgüt her üyesine bir meslek dalının yanı sıra toplumsal değerlerle ilgili eğitim verilmesi amaçlanmıştır” dedi. 

Ahinin gözünün haram olan şeylere, ağzının günah olan sözlere ve elinin zulümlere bağlı olduğunu anlatan Fırat, Ahinin kapısının konuklara, kesesinin kardeşlerden ihtiyacı olanlara, sofrasının ise bütün açlara açıldığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 11:58:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?